Ministr Dienstbier: Každý člověk má právo na důstojnost bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci, původ

10.12.2015 17:52

Ministr Dienstbier vyzdvihuje význam Mezinárodního dne lidských práv.

Ministr Dienstbier: Každý člověk má právo na důstojnost bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci, původ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Mezinárodní den lidských práv si dnes celý svět připomíná na počest Všeobecné deklarace lidských práv schválené Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948. V letošním roce se tento významný den zaměřuje na zdůraznění čtyř základních svobod tvořících základ všeobecné deklarace – svobodu projevu, svobodu vyznání, osvobození od chudoby a osvobození od strachu.

Valné shromáždění vyhlásilo tuto deklaraci jako společný cíl pro všechny národy a státy za tím účelem, aby se každý jednotlivec a každý orgán společnosti snažil výchovou a vyučováním rozšířit úctu k těmto právům a svobodám a zajistit jejich postupné všeobecné uznávání a zachovávání.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier vyzdvihuje význam tohoto dne. „Je nutné si stále připomínat, že každý člověk má právo na důstojnost, úctu a svobodu bez ohledu na rasovou příslušnost, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, náboženství, politické i jiné názory, národnostní a společenský původ, protože to stále není samozřejmostí,“ říká.

Vláda se ve svém programovém prohlášení přímo zavázala, že bude usilovat o vysoký standard ochrany lidských práv a že svobodu a rovnost každého člověka v důstojnosti i právech bude považovat nejen za formální princip, ale i za závazek vytvářet podmínky pro důstojný a plnohodnotný život všech lidí v České republice včetně příslušníků menšin všeho druhu a jakkoli znevýhodněných či slabších jednotlivců. „Mým úkolem je snažit se, aby vláda v tomto ohledu slib plnila,“ podotýká ministr Dienstbier. Vyvážený a nezaujatý pohled na stav lidských práv v zemi ministr poskytuje vládě v každoročně předkládané Zprávě o stavu lidských práv v České republice, která vychází z podkladů poskytnutých ústředními orgány státní správy, odborníky z nejvyšších soudů a akademické sféry i členy Rady vlády ČR pro lidská práva a jejích výborů a dalšími nevládními organizacemi.

Jsou to právě nevládní organizace, které hrají významnou roli v prosazování a ochraně lidských práv v celé jejich šíři. Proto i letos ministr u příležitosti tohoto významného dne naváže na loni založenou tradici a sejde se zástupci nevládních neziskových organizací, aby jim poděkoval za jejich úsilí a podpořil je v něm do budoucna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.