Ministr Dienstbier uctil památku lidických obětí

12.06.2016 16:04

Ministr pro legislativu, lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier položil v pátek kytici u sochy Lidické matky. Ministr se účastní malého, přesto významného pietního aktu k příležitosti vzpomínky obětí obce Lidice každý rok.

Ministr Dienstbier uctil památku lidických obětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Příbuzní a přátelé obětí tragédie z roku 1942 a s nimi i Jiří Dienstbier položili květiny na podlahu školní tělocvičny, která se kdysi stala místem rozloučení lidických matek s dětmi, jichž se domů vrátilo pouze sedmnáct ze sto pěti. Květiny se pokládají vždy na místo, kde došlo k tragické události.

Po atentátu československých parašutistů v rámci operace Anthropoid na Reinharda Heydricha byli po půlnoci z 9. na 10. června obyvatelé Lidic vyhnáni ze svých domovů. Nacisté na návsi oddělili muže od žen a dětí. Muže později postříleli. Gestapo shromáždilo ženy s dětmi v místní škole, pak je převezlo do Kladna, do budovy dnešního gymnázia, kde je za krutých podmínek věznilo tři dny.

Ženy byly deportovány do koncentračního tábora Ravensbrück a děti přesouvány z jednoho dětského domova do druhého. Část z nich byla dána k poněmčení. Poslední stopa lidických dětí končí v červenci 1942 v koncentračním táboře v polské Lodži.

„Vzpomínková akce, za jejíž organizací stojí vzácně jedno z přeživších lidických dětí, Pavel Horešovský, slouží k připomenutí odvahy českých občanů a uctění památky těch, kteří běsnění gestapáků nepřežili. Osobně se jí účastním opakovaně, protože na takové činy a místa v naší historii nesmíme zapomenout“, říká ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…