Ministr Hamáček: Budeme dál prohlubovat spolupráci se zeměmi Východního partnerství

17.07.2018 8:39

První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Jan Hamáček vedl českou delegaci na jednání Rady EU pro zahraniční věci (FAC), které proběhlo 16. července 2018 v Bruselu.

Ministr Hamáček: Budeme dál prohlubovat spolupráci se zeměmi Východního partnerství
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Mezi hlavní témata Rady patřil program Východního partnerství. Ministři rovněž diskutovali o situaci v Libyi a na Korejském poloostrově.

Ministři zahraničních věcí členských států EU se na svém pravidelném zasedání v Bruselu věnovali programu Východního partnerství, který patří k dlouhodobým prioritám české zahraniční politiky. Na agendě byla příprava nadcházejícího summitu EU se zeměmi Východního partnerství na úrovni šéfů diplomacií, který se uskuteční v říjnu 2018 v Lucemburku. „Z české perspektivy je důležité, aby se nadále prohlubovala spolupráce se zeměmi Východního partnerství, aby se jim EU nevzdalovala“, připomněl ministr Hamáček. Ministři pozitivně zhodnotili dosažený pokrok partnerských zemí a diskutovali o současných hrozbách, kterým EU a sousední země čelí. „Stabilní a prosperující Ukrajina, Gruzie, Moldavsko a dalších partnerské země jsou klíčové také po naši bezpečnost“, zdůraznil šéf české diplomacie. V souvislosti s nadcházejícím 10. výročím založení programu ministr Hamáček připomněl jeho začátek a první summit, který proběhl pod taktovkou českého předsednictví EU v Praze v roce 2009.

Ministři diskutovali o aktuálním vývoji v Libyi, která má klíčovou roli při řešení migrace přes centrální Středomoří. „I zde došlo k výraznému poklesu počtu osob, které do Evropy připlouvají 13.372 osob za prvních 5 měsíců 2018 v porovnání s 118.912 osobami v roce 2017, nicméně je třeba ve společném úsilí pokračovat“, zdůraznil ministr Hamáček. Evropská osmadvacítka se shodla na dalším angažmá při stabilizaci Libye včetně podpory cestovní mapy, která má Libyi dovést k parlamentním a prezidentským volbám. Libye a země Sahelu jsou příkladem aktivního přístupu ČR při řešení problému migrace. „ČR společně se zeměmi V4 kompletně financovala druhou fázi posílení ochrany lybijských hranic, pobřežní stráže a řešení migrace ve výši 35 milionů Eur“, připomněl ministr Hamáček. Dále ČR plánuje pro rok 2018 rozvojovou pomoc pro region Sahelu ve výši 3 milionů Eur. Hlavním cílem pomoci bude ochrana a podpora uprchlíků a vysídlených osob v místě, podpora ekonomického rozvoje, pomoc ve školství a zdravotnictví.

Šéfové diplomacií evropské osmadvacítky jednali o situaci na Korejském poloostrově. Shoda panovala na pozitivním hodnocení jak nedávných korejsko-korejských rozhovorů, tak summitu mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Z pohledu EU je třeba vyčkat na konkrétní kroky, které povedou k naplnění politických deklarací zejména ze strany Pchjonjangu a ponechat dosavadní mezinárodní sankce v platnosti. Ministři se rovněž shodli na aktivním přístupu a pomoci EU při mírovém procesu například vysláním svých expertů při verifikaci následných kroků KLDR. „Česko má jako jedna z mála zemí EU funkční velvyslanectví v Severní Koreji, které od 1. července zastupuje předsednickou zemi EU a nabídne spojencům své kapacity a kontakty“, připomněl ministr Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině