Ministr Hamáček: Násilí se nesmí stát metodou politického boje

24.03.2019 15:04

Projev na konferenci „Bezpečné Česko“ v Plzni

Ministr Hamáček: Násilí se nesmí stát metodou politického boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Vážený pane premiére, vaše Magnificence pane rektore, pane generále, dámy a pánové,

dnes jsme jednou z nejbezpečnějších zemí na světě, a to není samo sebou. Klesající kriminalita, bezpečné ulice, skvěle fungující integrovaný záchranný systém, mizivé problémy s migrací — to jsou vše výsledky, za kterými je spousta nekonečné práce a úsilí policistů, hasičů a příslušníků dalších bezpečnostních sborů!

Na ministerstvo jsem nastoupil s plánem stabilizovat policejní a hasičský sbor a zajistit jeho financování na několik let dopředu. Podařilo se nám zajistit navýšení počtu policistů o 1000 a v příštích třech letech nabereme 450 nových hasičů. Podařilo se významně přidat na platech, a to především těm, kteří jsou přímo v terénu a nesedí v kancelářích. Ti, kteří chrání naše majetky, zdraví a životy, a riskují svůj vlastní, musejí dostávat důstojnou odměnu.

Pracujeme na tom, aby se po letech rozhýbaly investice a nákupy. Policisté a hasiči musí mít kvalitní vybavení a služebny. Jsem rád, že se nám to daří. V pražských Holešovicích začneme konečně stavět novou hasičárnu. Tu, kterou má nahradit, postavili za protektorátu jako provizorium. Ostuda, která bude brzy odčiněna.
Policie se může těšit na nové těžké moderní vrtulníky, které budou schopné dopravit na místo celou zásahovou jednotku. Nutně musíme nakoupit nová auta pro policii, protože deset let se tomu nikdo nevěnoval a policisté jezdí v oktáviích za hranicí životnosti. Já vím, stojí to hromadu peněz. Ale naše bezpečnost není samozřejmost.

Lidé se přesto dnes bojí zpráv z médií, nebo polopravdy některých politiků, kteří kvůli své popularitě zneužívají přirozené lidské obavy. A bohužel to někdy bývá i výsledek promyšlených kampaní ze zahraničí. Vystrašené lidi nicméně nemá smysl odsuzovat. Musíme jim vše trpělivě vysvětlovat, protože strach ve společnosti může mít někdy neuvěřitelně tragické dopady. Varovný je příklad prvního českého teroristy, penzisty, sympatizanta populistické SPD, který bral vážně nesmysly o migraci a Evropské unii a pokácel na železniční trať stromy. Vydával to za útok muslimských teroristů a předpokládal, že vyburcuje veřejnost. Skončil u soudu a dostal čtyři roky.

Nemá smysl si dělat legraci z vystrašených obětí dezinformací, ale je nutné zakročit proti těm, kteří lži a nenávist na internet dodávají. Schvalující komentáře k útoku na bezbranné civilisty a děti na Novém Zélandu nebo zfalšované video, že se vlastně nic nestalo, to už je podle mého názoru za hranou.

Násilí se nesmí stát metodou politického boje, toho jsme si přece zažili ve 20. století až až. Úkol pro nás politiky a další veřejně činné osobnosti, je diskutovat více s veřejností a mírnit její obavy. Tím nechci ani náhodou podceňovat například nelegální migraci a s tím spojené problémy. Česko je známé svou konzervativní přistěhovaleckou politikou, odmítáme kvóty na uprchlíky jako nefunkční a prosazujeme silnější ochranu vnější hranice EU.

Nedávno sněmovna přijala novelu zákona o pobytu cizinců, která zjednodušuje možnost vyhoštění při opakované trestné činnosti, ale zároveň se je také snaží integrovat.

Česká republika je bezpečná země. Záleží jen na nás, abychom ji takovou udrželi, nebo aby byla ještě bezpečnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…