Ministr Hamáček: Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená místa

26.10.2021 13:57

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k návrhu zákona o odpovědnosti za přestupky

Ministr Hamáček: Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená místa
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, paní senátorky, páni senátoři,

tento zákon mění zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a některé další zákony. Opět zohledňuje dosavadní zkušenosti s novou úpravou přestupkové práva a reaguje na potřeby aplikační praxe. Zejména zmírňuje kvalifikační požadavky na oprávněné úřední osoby, které vedou řízení o přestupku. A vyřeší tak obtíže s personálním zajištěním projednávání přestupů. Mimo jiné se vypouští požadavek vysokoškolského vzdělání pokud úředník absolvuje zkoušku odborné způsobilosti. Ruší se podmínka dosažení 50 let pro uplatnění výjimky z kvalifikačních požadavků a zkracuje se též délka praxe, která je požadovaná pro použití této výjimky.

Stanoví se, že kvalifikační požadavky budou splňovat kromě osob s právnickým vzděláním rovněž absolventi magisterského studijního programu v bezpečnosti – právní studia. Z důvodu nadměrné zátěže pro státní orgány se také navrhuje zrušit povinnost zpracovávat přehled přestupků. A doposud shromážděné údaje poskytnou dostatečný základ pro další analýzu přestupkového práva.

Dále se zakotvuje ochrana soukromí a bezpečnosti osob, vystupujících v řízení o přestupku, a náležitá procesní ochrana zranitelných obětí. Na trh zákona také zavádí novou skutkovou podstatu přestupků postihujících neoprávněné nakládání s pyrotechnikou v souvislosti s konáním sportovních akcí, neboť toto jednání už představuje jeden z nejrizikovějších projevů sportovního fandění. A zavádí se možnost uložit omezující opatření v souvislosti s takzvaně drogovými přestupky podle zákona o návykových látkách.

Pachatelům bude možno zakázat navštěvovat určená veřejně přístupná místa, čímž se jim znemožní prodávat a užívat na těchto místech drogy. A zakotvuje se též nová skutková podstata trestného činu mířící na nedodržování omezujícího opatření uloženého v řízení o přestupku. To zejména v souvislosti s postihem takzvaného diváckého násilí a drogových přestupků.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.