Ministr Hamáček: Spolupráce s Europolem zajišťuje vnitřní bezpečnost v Evropě

04.07.2018 19:28

Ministr vnitra jednal s novou ředitelkou Europolu.

Ministr Hamáček: Spolupráce s Europolem zajišťuje vnitřní bezpečnost v Evropě
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

Ministr vnitra Jan Hamáček a policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý se  sešli s novou výkonnou ředitelkou Europolu Catherine De Bolle. Hlavními tématy jejich jednání byly rychlá a důvěrná výměna informací, vzájemná spolupráce policejních orgánů všech členských států a pomoc Europolu při boji s nelegální migrací. Catherine De Bolle v rámci své pracovní cesty mimo jiné navštíví hlavní partnery Europolu na národní úrovni - Policejní prezidium a Generální ředitelství cel. 

V současné době čelí svět, Evropa i Česká republika nejen tradičním bezpečnostním hrozbám, ale i relativně novým hrozbám, jako jsou kyberkriminalita, obchodování s lidmi či organizované převaděčství. Evropské státy se musí přizpůsobit a reagovat na změny hrozeb a změnu mezinárodní bezpečnostní situace. „Spolupráce států v rámci Europolu pomáhá při udržování vnitřní bezpečnosti v Evropě. Výměna a analýza informací policejních složek přispívá k efektivnějšímu boji proti terorismu, mezinárodnímu obchodu s drogami či nelegální migraci,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Intenzivnější spolupráci a výměnu informací mezi bezpečnostními službami členských států Česká republika dlouhodobě podporuje. Výměna zpráv v rámci Europolu se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobila. Celkový počet operací podpořených Europolem se ve srovnání s rokem 2016 zvýšil v roce 2017 o 42 %. „Propojení informačních systémů EU zefektivní práci policejních a pohraničních orgánů a umožní lépe řešit aktuální problémy v oblasti bezpečnosti,“ doplnil ministr vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…