Ministr Hamáček: Vzájemná pomoc mezi státy je jedním ze základních principů úspěchu

26.04.2020 16:39

Česko pomůže Řecku se zvládáním koronaviru v uprchlických táborech.

Ministr Hamáček: Vzájemná pomoc mezi státy je jedním ze základních principů úspěchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Česká republika vyhověla žádosti řeckého ministra pro migraci a pomůže Řecku s bojem s epidemií koronaviru mezi žadateli o azyl. Těch je v Řecku 115 tisíc a v souvislosti s epidemií COVID-19 dochází ke zhoršení situace v uprchlických táborech i na hranicích s Tureckem.

Vláda ve čtvrtek schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka na materiální dar Řecku v hodnotě 4,3 mil. Kč. Na základě žádosti řecké strany jde o hygienické potřeby, hlavně mýdla, šampony a toaletní papír, dále o nafukovací matrace, spací pytle, deky a ručníky. „Vzájemná pomoc mezi státy je jedním ze základních principů úspěchu. V žádném případě nechceme, aby situace v Řecku eskalovala,“ uvedl ministr vnitra s tím, že materiál pomůže především dětským uprchlíkům, kterých je v Řecku cca 41 tisíc.

Nákaza koronavirem se už objevila ve dvou uprchlických táborech na pevninském Řecku. V karanténě je i hotel s téměř 500 uprchlíky, řecké úřady také zaznamenaly pohyb uprchlíků z Turecka směrem k řeckým hranicím.

Pořízení vybavení a dopravu do Řecké republiky zajistí Hasičský záchranný sbor ČR. Pomoc Česko financuje z rozpočtu humanitárního programu MEDEVAC, který koordinuje Ministerstvo vnitra.

Další pomoc ČR

Už v březnu Česko např. pomohlo Španělsku a Itálii darováním celkem 20 tisíc ochranných obleků nebo Slovinsku zápůjčkou 500 tisíc roušek a 25 tisíc respirátorů. Pro přepravu pomoci jiných států pak Česká republika poskytla část kapacity letadel svého leteckého mostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…