Ministr Havlíček: Datová schránka znamená nejrychlejší vyřízení žádosti

11.05.2020 11:49

Ode dneška od 11.00 hodin mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) žádat o „ošetřovné“ za duben. A to v rámci 2. výzvy ze speciálního dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Ministr Havlíček: Datová schránka znamená nejrychlejší vyřízení žádosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Podpora je určená lidem, kteří po uzavření škol či zařízení sociálních služeb kvůli koronaviru nemohou v kontextu s péčí o dítě nebo hendikepovaného člověka vykonávat samostatnou výdělečnou činnost hlavní. Při splnění stanovených podmínek mohou dostat pomoc ve výši 500 Kč za kalendářní den. O „ošetřovné“ se žádá prostřednictvím inteligentního on-line formuláře dostupného, stejně jako všechny detailní informace, ZDE.

„Vyplněný e-tiskopis spolu s jednou přílohou o uzavření zařízení se posílá na MPO. A to prostřednictvím datové schránky nebo vytištěný poštou. Právě datová schránka znamená nejrychlejší vyřízení žádosti,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

„Datová schránka je zdarma a lze s ní komunikovat se všemi orgány veřejné správy. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Funguje pro ověřenou elektronickou komunikaci nejen klient-úřad, ale také úřad-klient.“ Podávání žádosti prostřednictvím e-mailu s elektronickým podpisem se ukázalo jako naprosto nevyhovující, 90 % žádostí bylo špatně elektronicky podepsáno. I to je důvod, proč je jednoznačně vhodnější používat datovou schránku, s kterou podnikatelé umí lépe pracovat.

Od 11. do 30. dubna MPO přijalo žádosti o „ošetřovné“ OSVČ od 68 tisíc lidí. Z toho 50 tisíc schválilo a jen tři tisíce zamítlo. Nejčastěji proto, že žádost přišla víckrát, OSVČ neexistovala nebo šlo o pokus o podvod. V současné době je zbývajících 15 tisíc žádostí vráceno kvůli chybám, na opravu či doplnění, celkem museli pracovníci MPO vrátit podnikatelům k odstranění chyb cca 25 tisíc žádostí. Zejména proto, že bylo špatně uvedeno číslo bankovního účtu, chyběla identifikace OSVČ, na žádostí nebyl podpis (normální, často ale také elektronický), chybělo potvrzení o uzavřené školce, dětské skupině apod.

„Formulář už nelze udělat jednodušeji, žadatel jen doplní osobní údaje a údaje ke svému podnikání (IČ, DIČ apod.) Bez podpisu nebo čísla účtu nemůže MPO nic poslat," upřesňuje vicepremiér Havlíček a doplňuje: „Potvrzení o zavřeném zařízení samozřejmě taky potřebujeme, některé školky byly otevřené, navíc je to jediná identifikace, že dítě či hendikepovaný člověk školu/školku/dětskou skupinu/ústav navštěvuje.“

Žádosti o „ošetřovné“ za duben budou moci OSVČ podávat do konce května. Dosud MPO na tuto dotaci, kterou resort v reakci na pandemii koronaviru připravil v rekordně krátké době, protože zákon o nemocenském pojištění s tímto ošetřovným pro OSVČ nepočítá, vyplatilo cca 300 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.