Ministr Havlíček: Díky společnému back office a fixním nákladům dojde také k personální úspoře

25.02.2020 6:34

Služby podnikatelům na jednom místě. Vláda schválila sestěhování státních agentur.

Ministr Havlíček: Díky společnému back office a fixním nákladům dojde také k personální úspoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Agentury CzechTrade a CzechTourism se sestěhují do Štěpánské ulice v Praze. A to do státní budovy, kde nyní sídlí agentura CzechInvest. Přesun dnes schválila vláda, do budoucna se dále počítá s tím, že se CzechTrade a CzechInvest sloučí. Projekt je v souladu s cíli Inovační strategie 2019-2030 v duchu hospodářské vize Czech Republic: The Country For The Future. Sestěhování agentur přinese v příštích třech letech úsporu celkem 137 milionů korun.

„Sjednocování je rozděleno do několika fází. První začala loni spojováním poboček tří státních agentur a velvyslanectví v zahraničí, na jedno místo se nám jich podařilo sestěhovat 43, což je 53 procent všech našich zahraničních kanceláří,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Druhá fáze bude pokračovat sestěhováním agentur, další etapou je sjednocení a úprava nabídky jednotlivých kanceláří agentur. Poslední částí by mělo být propojení agentur CzechInvest a CzechTrade i na právní úrovni.“ Sloučení agentur si vyžádá úpravu zákona o podpoře malého a středního podnikání.

Integrace regionální sítě agentur CzechTrade a CzechInvest už byla dokončena a vytváří jednotné kontaktní body v regionech i pro ostatní subjekty, které spolupracují v systému podpory inovací, podnikání a exportu. Mezi ně patří Technologická agentura ČR (TA ČR), Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), Česká exportní banka (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Síť se má v budoucnu se rozšířit i o služby CzechTourism.

Pro sestěhování agentur vláda vybrala státní objekt ve Štěpánské ulici 567/15 v Praze 2. V něm v současné době sídlí agentura CzechInvest a Česká obchodní inspekce (ČOI). Zaměstnanci ČOI se mají přesunotu do objektu Dittrichova a Gorazdova místo zaměstnanců agentury CzechTrade a MPO. Tato varianta byla porovnána s variantou využití komerční budovy MAYHOUSE v Praze. Odhadovaný finanční dopad u Štěpánské je úspora výdajů ve výši 34 milionů Kč za 10 let, zatímco u varianty MAYHOUSE se předpokládalo zvýšení výdajů o 89 milionů Kč za stejné období. „Výsledek akce "kulový blesk" bude přínosný pro všechny. Agentury pro podporu podnikání a exportu budou poskytovat služby na jednom místě pod značkou Czech Republic: The Country For The Future. A dojde nejen k personální úspoře díky společnému back office a fixním nákladům,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává, že se v horizontu tří let ušetří 137 milionů korun. Třetí věc bude prolnutí produktů agentur, na kterém se pracuje už dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…