Ministr Havlíček: MPO do konce roku vyplatí 12 miliard

04.05.2017 16:17

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je jedním z nejlépe čerpajících programů v tomto období. Ke konci dubna vyhlásilo MPO jako řídící orgán OP PIK celkem 93 výzev s alokací přibližně 86,4 miliardy korun. Cílem je do konce roku proplatit minimálně 12 miliard korun. Dosud bylo proplaceno 3,5 miliardy včetně finančních nástrojů.

Ministr Havlíček: MPO do konce roku vyplatí 12 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Havlíček

Výzvy se týkající prakticky všech dosud vládou schválených programů podpory. Zatím poslední výzva byla vyhlášena 31. března a to v programu podpory Vysokorychlostní internet. Celková alokace této výzvy je 11,55 miliardy korun. Zájem podnikatelů o většinu výzev je veliký. MPO proto zrychlilo tempo vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace a významně zkrátilo dobu hodnocení projektů na dva a půl až maximálně pět měsíců.

"Naším cílem je proplatit žadatelům do konce roku nejméně dvanáct miliard. Nárůst proplacených projektů očekáváme zejména ve druhém pololetí. Klíčovým úkolem je pro nás rychlé vyhodnocování nových žádostí o dotace. Přijali jsme opatření k prakticky skokovému zrychlení čerpání. Připravujeme vypsání nových výzev v červnu. Důležitý je v tuto chvíli náš apel cestou profesních svazů a organizací na příjemce dotací. Naší snahou je, aby předkládali žádosti o platby v daných termínech. To je momentálně pro rychlost čerpání velký problém, vždyť v současné době objem nepodaných žádostí o platbu po termínu činí 4,5 miliardy korun," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto pravidelně komunikuje s žadateli o dotace a na téma čerpání OP PIK pořádá semináře přímo v regionech. Požádalo též o součinnost hospodářské partnery, podnikatelské a průmyslové svazy a sdružení, s nimiž se chce v tomto měsíci setkat.

Cílem pro příští rok, tedy do konce roku 2018, je proplacení nejméně 24,5 miliard korun tak, aby Česká republika nevracela prostředky zpět do rozpočtu EU.

"Tento cíl bude dosažen, pravidlo n+3 v roce 2018 bude splněno a veškeré přidělené prostředky budou využity ve prospěch našich podnikatelů. Byli jsme prvním ministerstvem, kterému se v termínu podařilo proplatit všechny prostředky v minulém programovacím období v programu OP PI, a děláme maximum pro to, aby tomu tak bylo i v rámci OP PIK," říká ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Požadavek MMR a MF je v roce 2017 zásadním způsobem navýšit získávání prostředků ESI fondů s cílem maximalizovat převod prostředků do státního rozpočtu a certifikovat je. V případě OP PIK byly provedeny 2 převody v rámci finančních nástrojů v celkové výši 2 471 550 tis. korun v únoru a březnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.