Ministr Havlíček: Musíme eliminovat hrozbu

19.04.2017 13:36

Ministerstvo průmyslu a obchodu se snaží zabránit škodě spojené s výraznými ekologickými a finančními dopady. Vláda schválila navýšení finanční částky alokované na řešení zmírnění dopadů ukončení těžby uhlí v kladenském regionu.

Ministr Havlíček: Musíme eliminovat hrozbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček

Vláda projednala návrh nutných opatření zamezujících rozšíření znečištění ze staré ekologické zátěže způsobené předchozí hutní činností v areálu bývalých oceláren Poldi Kladno do důlních vod. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje technické řešení spočívající ve vyhloubení čerpacích vrtů, instalaci čerpací techniky, vybudování přivaděčů vody, případně úpravny důlní vody a napojení do veřejné vodoteče.

„Rozhodli jsme se zabránit ekologické škodě v rámci programu řešení zmírnění dopadů ukončení těžby uhlí v kladenském regionu navýšením finanční garance, schválené vládou v červnu 2008, o částku 250 milionů korun,“ objasňuje ministr Jiří Havlíček „Pokud zpracované hydraulické a transportní modely prokáží teoretickou možnost využití čerpaných důlních vod pro potřeby zásobování obyvatel pitnou vodu, bude možné v rámci následující etapy výstavby k již instalovanému zařízení připojit doplňující zařízení a technologií pro naplnění tohoto záměru,“ dodal ministr Jiří Havlíček.

Těžba černého uhlí v kladenském regionu byla ukončena v roce 2002. Následně bylo zastaveno čerpání důlních vod a od té doby dochází k samovolnému zatápění vyrubaných prostor v podzemí a ke stoupání její hladiny. V roce 2013 byla identifikována rozsáhlá kontaminace zemin v oblasti bývalých oceláren Poldi Kladno. Na základě informací o staré ekologické zátěži se zjistilo, že při realizaci schváleného a platného plánu pro oblast vzdouvání důlních vod dojde při jejich nastoupání do prostoru kontaminovaných zemin k následné kontaminaci důlních vod. Řešením problematiky zahlazování následků hornické činnosti v kladenském regionu včetně důlních vod je pověřen Palivový kombinát Ústí, státní podnik, který však k ekologické zátěži v oblasti bývalých oceláren Poldi nemá žádnou vazbu. Kontaminace části tohoto území, kterou způsobily organizace provozující hutní výrobu v minulosti, však může zapříčinit závažné znečištění důlních vod, které jsou v jeho právní odpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.