Ministr Havlíček: Nejedná se o kontrolu obchodu v rámci národního prostředí

04.03.2020 17:02

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2020 k zákonu o ochraně spotřebitele

Ministr Havlíček: Nejedná se o kontrolu obchodu v rámci národního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi uvést návrh zákona, kterým se mění zákon, jak už bylo řečeno, číslo 634/1992 Sb. Tento návrh byl zpracován v návaznosti na přijaté nařízení Evropského parlamentu a Rady a o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování všech právních předpisů na ochranu zájmu spotřebitelů. Jak jsem vás již informoval ve svých vystoupeních v rámci prvního a v rámci druhého čtení, tato pravidla budou použitelná pouze pro přeshraniční dozor, to je důležité říct, a to všemi příslušnými dozorovými orgány. V rámci druhého čtení byly k návrhu zákona uplatněny dva pozměňovací návrhy, přičemž jeden byl čistě formálního charakteru a jednalo se o to, aby zákon nabyl účinnosti podle jednotných dat účinnosti 1. července. Ten druhý byl trošku detailnější a jedná se o to, že obsahem tzv. prvního návrhu je zakotvení povinnosti správních orgánů informovat dotčenou osobu o tom a žádat banku o poskytnutí informací vztahujících se k této osobě. Principiálně se jednalo o to, že zde byla určitá obava o to, jestli se nebudou sledovat finanční toky. Tady mohu jenom deklarovat to, že Česká republika k této pravomoci přistoupila poměrně konzervativně, a to tak, že naopak omezila pravomoc dozorových orgánů na možnost pouze dotázat se bank případně jiných finančních institucí, a to pouze na majitele.

V případě tedy, abych to ještě řekl trošku kupecky, že by došlo k nějakému problému v přeshraničním styku, k nějakému nekalému prodeji, k nějakému skutečně závažnému provinění, kdy ten dotyčný, kdo prodává například prostřednictvím elektronických shopů v dané chvíli bude nedohledatelný, tak ten dozorový orgán bude moci prostřednictvím čísla účtu zjistit pouze to, o jakou se jedná společnost. Nikoliv, že by zjišťoval konkrétní toky nebo to, co se mu odehrává na účtech. Takže to je třeba sdělit a současně ještě říct, že se to týká pouze řešení přeshraničních případů, jak už jsem zde řekl. Čili nejedná se o to, že by se kontrolovaly prostřednictvím čísla účtu běžné obchodní transakce, které probíhají v rámci běžného obchodování v rámci národního prostředí.

Z tohoto důvodu Ministerstvo průmyslu a obchodu se všemi těmito návrhy - čili jsou to dva návrhy - souhlasí. A dovolte, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, abych požádal o podporu tohoto návrhu na dnešním jednání.

Děkuji moc za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě