Ministr Havlíček: Rodinné firmy budou moci od dubna žádat o bezúročné úvěry a zvýhodněné záruky

02.03.2020 17:56

Rodinné firmy jsou základem obslužnosti regionů, nositeli tradic a vyhledávanými zaměstnavateli. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto komplexní podporu těchto podniků zařadilo i do živnostenského balíčku. A právě tento bod je počínaje letošním březnem splněn ze 100 %.

Ministr Havlíček: Rodinné firmy budou moci od dubna žádat o bezúročné úvěry a zvýhodněné záruky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) totiž spustila oficiální registraci rodinných firem a živností. Budou tak moci získat osvědčení, díky kterému dosáhnou na další benefity.

„Ihned poté, co jsem nastoupil na MPO, jsme zahájili systematickou podporu rodinných firem. Loni v květnu se ukotvila definice, díky které bude možné rodinné podniky lépe podporovat formou pobídek,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Dobrovolná registrace, kterou spouštíme s AMSP ČR, pak představuje vstupenku k tomu, že rodinné firmy budou od dubna moci žádat o bezúročné úvěry a zvýhodněné záruky u ČMZRB.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu také ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou připravilo v rámci stávajícího programu Záruka 2015 až 2023 možnost čerpat záruku k úvěru od komerčních bank na aktivity, které souvisí s převodem obchodního podílu. Záruky se budou poskytovat až do výše 80 % jistiny úvěru, maximálně však 30 milionů Kč. Bezúročné úvěry budou poskytované až do výše 60 mil. Kč. Rodinné firmy mohou o podporu za zvýhodněných podmínek žádat od 1. dubna 2020. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE.

Od 1. března 2020 je na stránkách AMSP ČR spuštěna registrace (ZDE) rodinných obchodních korporací a rodinných živností, které splňují definici rodinného podnikání (ZDE) dle vládního usnesení. Žadatel se zaregistruje online, stáhnout si může i potřebné formuláře vč. příloh pro doložení vztahů k rodinnému podniku a ověřování rodinných vazeb. Rodinná obchodní korporace po vyplnění vše zasílá datovou schránkou na AMSP ČR, rodinná živnost, která nemá datovou schránku, pak s ověřeným podpisem na kontaktní e-mail AMSP ČR. Registraci rodinného podniku či živnosti schvaluje Výbor pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků složený ze zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu, AMSP ČR, Hospodářské komory ČR a ČMZRB. Za registraci je stanoven poplatek od 200 Kč do 3 000 Kč podle velikosti firmy (počtu zaměstnanců). Výsledkem registrace je Osvědčení AMSP ČR na 3 roky o splnění definice a zapsání rodinné obchodní korporace či rodinné živnosti do Registru rodinných podniků ČR na portálu MPO ZDE.

Podrobnosti k registraci na AMSP a službám ČMZRB už tento pátek, tedy 6. března 2020, představí v hlavní budově MPO Na Františku 32, Praha 1 zástupci MPO a AMSP ČR. Na akci se lze registrovat na e-mailu ZDE. Seminář začíná v 10.00 hodin a je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!