Ministr Herman: Díky novému polskému zákonu, týkajícího se imunity ze zabavení uměleckých objektů, mohou naše ministerstva uskutečnit významné kulturní počiny

09.04.2016 14:51

Ministr kultury Daniel Herman se včera zúčastnil česko-polské mezivládní konzultace.

Ministr Herman: Díky novému polskému zákonu, týkajícího se imunity ze zabavení uměleckých objektů, mohou naše ministerstva uskutečnit významné kulturní počiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V pátek 8. dubna 2016 se ve Varšavě konalo už čtvrté setkání vlád České a Polské republiky v rámci mezivládních konzultací. Minulé česko-polské mezivládní konzultace se konaly 20. dubna 2015 v Praze. V podobném formátu se vláda České republiky pravidelně setkává také s vládami Slovenské republiky a Státu Izrael.

V delegaci, kterou vedl premiér Sobotka, byl ministr kultury Daniel Herman, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Po skončení mezivládních konzultací navštívila česká delegace Muzeum Varšavského povstání a na českém velvyslanectví ve Varšavě se setká s českými krajany.

Protějškem ministra kultury České republiky při bilaterálních jednáních o spolupráci obou zemí je Prof. dr hab. Piotr Gliński, ministr kultury Polské republiky.

Ministr kultury ČR před společnou diskusí uvedl: „Jsem rád, že spolupracujeme na konkrétních projektech, zejména ve spolupráci zemí Visegrádské skupiny. Mnoho z nich je realizováno pod hlavičkou příspěvkových organizací Ministerstva kultury ČR. Velmi oceňuji dosavadní  komunikaci a výbornou spolupráci mezi polskými a českými institucemi a těším se na budoucí projekty polských výstav v České republice a českých výstav v Polsku. Těší mne, že naše ministerstva mohou konečně uskutečnit tyto významné kulturní počiny, a to díky novému polskému zákonu týkajícího se imunity ze zabavení uměleckých objektů.“

Zástupci obou ministerstev prodiskutovali též zkušenosti a poznatky nabyté prací na projektu „Evropské město kultury“, kterým byla v roce 2015 Plzeň a v roce 2016 jím je polská Vratislav.

„Odsouhlasili jsme také zahájení jednání o novém Programu spolupráce mezi našimi ministerstvy. Platnost současného programu spolupráce vyprší na konci roku 2016. Nový dokument bude navržen s dobou platnosti na léta 2017-2020,“ uvedl dále Daniel Herman.

Členové obou delegací měli též příležitost prodiskutovat plánované aktivity v rámci Visegrádské skupiny.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.