Ministr Herman: Jsem rád, že se mi podařilo dořešit systémové financování českého filmu

07.07.2017 16:03

Ministr kultury na 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Ministr Herman: Jsem rád, že se mi podařilo dořešit systémové financování českého filmu
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Na již tradiční filmový svátek přijelo do Varů představit osobně své filmy na 300 herců a režisérů. KVIFF probíhá za finanční podpory MK. Při opening ceremony obdrželi Křišťálové globy herec Casey Affleck, herečka Uma Thurman a James Newton Howard, americký klavírista, skladatel, hudební aranžér, producent, nositel Ceny Grammy pro rok 2009 a držitel osmi nominací na cenu Americké filmové akademie Oscar.

Daniel Herman se zúčastnil slavnostní ceremonie k představení digitálně restaurovaného famózního filmu režisérů Jána Kadára a Elmara Klose na motivy novely spisovatele Ladislava Grosmana Obchod na korze. Tento snímek získal Oscara v roce 1966 coby nejlepší cizojazyčný film.

Ministr kultury se ve Varech účastnil zasedání Rady Státního fondu kinematografie. Rada řešila schvalování výzev na červenec a připravovala odbornou debatu s producenty a scenáristy na téma podpory tzv. Slate fundingu (tedy podpory vývoje projektových souborů).

Daniel Herman se setkal také s ředitelem Národního filmového archivu (příspěvková organizace Ministerstva kultury) p. Michalem Bregantem. Ve Varech představuje Národní filmový archiv němý snímek - drama režiséra Karla Lamače z r. 1929 „Hříchy lásky“ s živým hudebním doprovodem.

Na terase Thermalu proběhlo setkání ministrů kultury Česka, Slovenska a Ukrajiny při příležitosti světového uvedení slovensko-ukrajinského filmu režiséra Petera Bebjaka Čiara. Film, který je v hlavní soutěži 52. ročníku KVIFF, vypráví příběh otce rodiny a zároveň také hlavy pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety.

Daniel Herman si rovněž poslechl panelisty debaty, kterou pořádal KVIFF za účasti Státního fondu kinematografie na téma dramaturgické inkubátory. Za Státní fond kinematografie zde vystoupil se svým příspěvkem Jan Svěrák, který hovořil o potřebě a důležitosti dramaturga.

Ministr kultury se setkal i s panem Katrielem Schorym, výkonným ředitelem Izraelského filmového fondu. ČR a Stát Izrael pracují na společné bilaterální filmové koprodukční dohodě, která umožní výrobu filmů s česko-izraelskou tématikou a napomůže čerpání finančních prostředků z obou státních fondů. Izrael soutěží ve Varech se dvěma filmy-The Cakemaker a Menashe.

Daniel Herman se zúčastnil i slavnostního uvedení dokumentu Olgy Sommerové s názvem Červená. Dokumentární portrét vypráví o pohnutém životě významné české osobnosti – legendární operní pěvkyni a Dámě české kultury paní Soně Červené, která ztvárnila 100 rolí na jevištích pěti kontinentů.

Ministr kultury též podepsal ve Varech petici, podporující ty, kteří jsou v Číně krutě perzekuováni kvůli praktikování cvičení Falun Gong. „Filmový svátek v Karlových Varech je opravdu skvělou příležitostí pohovořit se všemi, kteří se pohybují v oblasti kinematografie, ať u nás, nebo v zahraničí.

"Viděl jsem již spoustu filmů, dozvěděl jsem se při různých diskusích mnoho informací o filmovém řemesle i o tom, co filmové tvůrce ještě trápí. Jsem rád, že se mi podařilo dořešit systémové financování českého filmu, navýšit filmové pobídky a tím zatraktivnit Česko, které má rozhodně co nabídnout, i pro zahraniční filmové štáby a koprodukční tvůrce, “ dodal Daniel Herman.

Ministr kultury se zúčastní i slavnostního zakončení 52. ročníku KVIFF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.