Ministr Herman: Neměli bychom sem zatahovat momentální politický souboj před volbami

26.09.2014 13:29

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. 9. 2014

Ministr Herman: Neměli bychom sem zatahovat momentální politický souboj před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, to, co jsme tady před chvilkou slyšeli, chápu jako součást předvolebního boje (Velký hluk a bušení do lavic z pravé strany sálu.), protože jsme 14 dní před volbami. Já tomu velmi dobře rozumím, protože úloha opozičního politika je prostě taková.

Na druhou stranu je zde také otázka odpovědnosti, odpovědnosti za to, aby tato země fungovala a abychom nezadrhávali věci, které jsou opravdu podstatné pro její chod právě díky určitému politikaření.

Já jsem tady byl osloven panem předsedou poslaneckého klubu ODS. Včera jsem tady vystoupil v té dlouhé diskusi, která zde hovořila o otázce minulosti. My jsme, jak jste si mohli dobře všimnout, jako klub KDU-ČSL podpořili pozměňovací návrhy, které hovořily o tom, že by ve vládě neměli být lidé, kteří nemají jasnou minulost. A myslím si, že je špatně, že Poslanecká sněmovna není schopná toto jasně formulovat. Na druhou stranu je to právě KDU-ČSL, která i v diskusích, které v současné vládě někdy probíhají, drží tato témata, témata lidskoprávní, že není možné vyprodávat lidská práva za byznys, že je třeba agresi proti cizímu státu nazvat agresí, že je třeba držet určité principy včetně lustračního zákona. To každý dobře ví, to je dokumentovatelné. Komunismus byl režimem zločinným a byl jednoznačně takto odsouzen. Včera jsem zde citoval zákon 198.

Na druhou stranu bohužel realita v naší zemi je taková, že vyrovnávání se s otázkou minulosti je velmi klopotné. Dovolím si říci, že se to netýká jenom minulosti komunistické, týká se to i minulosti starší. Ale přesto se o to nějak snažíme. Na ty různé útoky a výtky, které zde zaznívají na některé členy vlády, tak minimálně ti, s kterými jsem o tom hovořil - a tady musím říci, že jsem vázán určitými prvky tajemství, nechci říci zpovědního - mě přesvědčili o tom, že se dokáží na svoji minulosti podívat pravdivě a poctivě. To, že s vámi některými o tom třeba nehovoří, dobře, možná by mohli. Já určitou povědomost o tom mám.

Takže v tomto smyslu se nemusíme obávat o to, že by někdo chtěl infiltrovat v současné vládě tedy minimálně některé osoby, o kterých se asi tady hovoří, vládu těmi či oněmi prvky. Myslím si, že je třeba, abychom se snažili skutečně držet politickou kulturu a nezatahovat tento momentální politický souboj před volbami, kterému, jak říkám, rozumím do konceptu fungování této země. Politika je vždycky otázkou možného. A já mohu ujistit všechny, že KDU-ČSL jako součást této koalice neopouští principy, které jsou křesťansko-demokratickou tradicí, která je založena na respektu k lidským právům a odvaze podívat se pravdě do očí. (Potlesk poslanců ANO a KDU-ČSL.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě