Ministr Herman: Reakce na Slovanskou epopej v Tokiu jsou úžasné

12.03.2017 13:19

Stěžejním bodem návštěvy ministra Hermana bylo bezpochyby slavnostní zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy.

Ministr Herman: Reakce na Slovanskou epopej v Tokiu jsou úžasné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Vernisáž výstavy se uskutečnila v Národním centru umění v Tokiu, které patří k nejprestižnějším výstavním síním na světě. První den výstavy si Slovanskou epopej prohlédlo přes 4000 návštěvníků. Letošní rok je v Japonsku vyhlášen Rokem české kultury a představení Muchova cyklu s výjevy ze slovanské mytologie je jeho stěžejní částí. Výstava zde potrvá do 5. června 2017.

„Byl jsem mile potěšen z obrovského zájmu, s jakým naši japonští přátelé  dílo Alfonse Muchy  přijímají. Reakce na Slovanskou epopej jsou úžasné, stejně jako ohromná účast široké veřejnosti, která přišla do Národního centra umění v Tokiu na vernisáž,“ uvedl Daniel Herman.

Ministr Herman se v rámci své pracovní návštěvy Japonska v pondělí setkal s bohemisty a překladateli české literatury a v prostorách Českého centra v Tokiu zahájil výstavu dekorativních předmětů a šperků Jarmily Mucha Plockové. Navázal jednání s  několika významnými kulturními institucemi, mezi které patřila  Agentura pro kulturní záležitosti. S jejím ředitelem panem Ryoheiem Miyatou  jednal ministr Herman především o podpoře prezentace české literatury v Japonsku, o podpoře překladů a propagaci české filmové tvorby. Neméně významné jednání se uskutečnilo  při úterní návštěvě organizace japonské státní televize NHK Promotion, která je ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy a Galerií hlavního města Prahy iniciátorem výstavy díla Alfonse Muchy “Slovanská epopej”. 

Po úterním slavnostním zahájení výstavy Alfonse Muchy  navštívil ve středu ministr Herman  Národní památkový úřad, kde se seznámil s místní správou památkové péče a prohlédl si sbírky Tokijského národního muzea. Dále se setkal s ředitelkou Tokijského centra pro studium holocaustu paní Fumiko Išiokou a předal ji ocenění Anděla pro lepší svět. Navštívil slavný chrám Sensó-dži a svou pracovní návštěvu Japonska ukončil prohlídkou kulturních památek ve městě Kamakura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…