Ministr Herman: V dnešní odlidštěné době je nutné mezi lidmi propagovat čtení

13.10.2016 14:39

V Zrcadlové kapli Klementina dnes byla po čtrnácté slavnostně udělena cena Ministerstva kultury Knihovna roku 2016.

Ministr Herman: V dnešní odlidštěné době je nutné mezi lidmi propagovat čtení
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Ceny v různých kategoriích předal vítězným knihovnám ministr kultury Daniel Herman.„Ocenění je především připomenutím toho, že je neustále nutné mezi lidmi propagovat čtení, čtenářství, knihy či další nosiče informací – a tudíž i knihovny. Jejich význam v našem životě je neoddiskutovatelný, a to zvláště v dnešní přetechnizované a tím i poněkud „odlidštěné“  době. Je potřeba pěstovat v lidech vědomí, že právě knihovna nás učí, jak informace vyhledávat, jak s nimi naložit; a v neposlední řadě nám poskytuje prostor pro setkávání při vzdělávacích i kulturních akcích, které v nich probíhají. Knihovny se tak staly též multifunkčním prostorem, ideálním a mimořádně přátelským prostředím pro dnes tolik potřebný dialog mezi lidmi,“ uvedl ministr.

Ocenění je udělováno k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb ve dvou kategoriích – „základní knihovna“ a „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“.

V kategorii „základní knihovna“ obdržela hlavní cenu Obecní knihovna v Rapotíně za mimořádně rozsáhlé a rozmanité kulturní a vzdělávací aktivity pro všechny skupiny obyvatel v obci a vynikající veřejné knihovnické a informační služby v kulturním a estetickém prostředí.

Diplomy obdržely Obecní knihovna Boršov nad Vltavou za vynikající spolupráci knihovny s obcí a efektivní naplňování role obecního centra kultury a vzdělávání a Obecní knihovna Batňovice za systematickou a koncepční práci v oblasti veřejných knihovnických a informačních služeb a mezigenerační aktivity knihovny v obci.

V kategorii „významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“ byla hlavní cenou oceněna Knihovna Kroměřížska – p.o. za průkopnické prosazení biblioterapie v rámci preventivních programů na podporu duševního zdraví a integrace osob se specifickými potřebami, diplomem pak Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích a Moravská zemská knihovna v Brně za vytvoření a rozvíjení projektu (projekt „Obálky ČR“) celostátního významu s dopadem na odbornou i širokou veřejnost i na úroveň poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb v rámci systému knihoven ČR.

Daniel Herman v rámci slavnostního ceremoniálu udělil další z cen MK, a to Cenu za přínos k rozvoji české kultury emeritnímu řediteli Parlamentní knihovny, PhDr. Karlu Sosnovi. Cenu dostal za zásluhy spočívající v transformaci Parlamentní knihovny z tradiční podoby do moderního knihovnicko-informačního pracoviště a založení společné digitální knihovny parlamentních knihoven zemí V4.

Součástí dnešního předávání cen bylo též ocenění „ Městská knihovna roku 2016“, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Vítěznou knihovnou se stala Městská knihovna Sedlčany.

Pozn.: Veřejné knihovnické a informační služby (VKIS) je standard - vymezený metodickým pokynem Ministerstva kultury - určující, které veřejné knihovnické a informační služby mají být poskytovány knihovnami zřizovanými nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky. Více zde: https://www.mkcr.cz/literatura-a-knihovny-1123.html

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…