Ministr Herman: Vztahy s Japonskem považuji za mimořádně důležité

06.06.2017 11:12

Ministr kultury včera přivítal v Nostickém paláci velvyslance Japonska.

Ministr Herman: Vztahy s Japonskem považuji za mimořádně důležité
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Daniel Herman dnes přijal v Nostickém paláci nově jmenovaného velvyslance Japonska v ČR J. E. pana Kaoru Shimazakiho.

Předmětem  prvního společného setkání bylo rozšiřování vzájemné spolupráce mezi Českem a Japonskem v oblasti kultury, která je upravena dohodou  z  roku 1976.

Ministr kultury  si s Jeho Excelencí  při setkání připomněli některé významné události ve vzájemných stycích, jako např. Festival české kultury v Japonsku v r. 1999, který se konal u příležitosti 10. výročí „sametové revoluce“ , Festival české hudby v roce 2014  nebo probíhající  Rok české kultury.  Právě rok 2017 je v Japonsku hodně spjat s českou kulturou,  a to v souvislosti s 60. výročím obnovení diplomatických vztahů mezi Japonskem a ČR.

Obě strany při dnešním rozhovoru  konstatovaly, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na velmi dobré úrovni. „Vztahy s Japonskem považuji za mimořádně důležité a jsem rád, že mezi našimi zeměmi existují pouze pozitivní témata. Dokladem těchto výborných vztahů je velmi rozsáhlá spolupráce českých a japonských kulturních institucí,“ uvedl při jednání ministr Herman.

Jednou ze stěžejních akcí Roku české kultury v Japonsku je nepochybně dnes končící výstava Slovanské epopeje v Národním centru umění v Tokiu,  kterou dokonce ve čtvrtek 25. 5. 2017 navštívil i japonský císařský pár císař Akihito a císařovna Mičiko. Jednalo se o zvláštní prohlídku bezprostředně po uzavření výstavních prostor pro veřejnost. 

Daniel Herman při dnešním  setkání připomněl také  některé  příspěvkové organizace MK ČR, které  spolupracují s japonskou stranou; např. Institut umění – Divadelní ústav, který v minulém týdnu  v Národním centru umění v Tokiu zahájil výstavu s názvem České loutkové divadlo 3x jinak. Úzká kulturní spolupráce probíhá i s Českou filharmonií, která do Japonska zavítá na koncertní turné od 30. 9 do 8. 10. 2017.  Dalšími příspěvkovými organizacemi MK, které spolupracují s Japonskem, jsou např.  Národní galerie, Národní muzeum , Uměleckoprůmyslové muzeum, Moravské zemské muzeum, Moravská galerie v Brně, Národní filmový ústav či Památník Lidice.

J.E. pana Kaoru Shimazakiho na jednání doprovázela paní Toru Furugori z rady velvyslanectví Japonska, dále 1. tajemnice velvyslanectví Japonska paní Mayumi Mashimo a 2. tajemnice velvyslanectví, ředitelka Japonského kulturního centra paní Keiko Nakata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.