Ministr Herman otevřel expozici hlavolamů

22.02.2016 16:48

Daniel Herman otevřel expozici hlavolamů ve Fulneku, představil novou raznici mincí v Knurrově domě a prohlédl si rekonstruovaný hotel Praha v Novém Jičíně.

Ministr Herman otevřel expozici hlavolamů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

"Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme a cokoliv se koná, všech se týče" - tak zní stále platný citát z díla světového myslitele, J. A. Komenského, jehož si připomíná ministr kultury Daniel Herman svou návštěvou ve Fulneku, kde J. A. Komenský v letech 1618 – 1621 působil. Ministr též slavnostně otevřel expozici hlavolamů s názvem „Komenského škola hrou“ a představil novou raznici mincí Pohádkového Poodří v Knurrově domě, který je kulturní památkou.

Probíhající návštěva ministra kultury v Moravskoslezském kraji
Představení nové raznice Pohádkového Poodří v Knurrově domě ve Fulneku.

Na novojičínské radnici se Daniel Herman setkal s představiteli města a poté navštívil hotel Praha, kde si prohlédl opravy provedené z dotací Programu regenerace památek ministerstva kultury. Interiéry hotelu se měnily s dobou a snahou současného nájemce je dát hotelu její původní historickou podobu a petrifikovat ty části objektu, které jsou cenné. To se s pomocí dotací ministerstva kultury daří a hotel se postupně ukazuje ve své kráse.

Probíhající návštěva ministra kultury v Moravskoslezském kraji
Slavnostní přestřižení pásky k expozici hlavolamů.

Památkově chráněné Hückelovy vily v Novém Jičíně jsou nyní další ministrovou zastávkou. Vily dvojčata - proti sobě zrcadlově obrácené objekty - patřily od roku 1882 majitelům novojičínské kloboučnické továrny. Po éře ozdravovny a kožního oddělení za socialismu patřily od roku 1990 okresnímu úřadu. V roce 2008 je vydražil od Moravskoslezského kraje soukromý vlastník. Letos je za stejnou cenu – 13,5 milionu korun odkoupí město. Novojičínští zastupitelé připravují projekt na jejich záchranu.

Ministr se v obou městech setkal s jejich starosty, zastupiteli a senátory obvodů Frýdek- Místek a Nový Jičín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…