Ministr Hladík: Cílem návrhu je uvést předpis do souladu s evropskou legislativou

03.05.2023 16:03

Projev na 63. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. května 2023 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Ministr Hladík: Cílem návrhu je uvést předpis do souladu s evropskou legislativou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) představil čerstvá data k programu Nová zelená úsporám Light a další novinky týkající se energetických úspor a energetického poradenství

Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásné dobré dopoledne. Já předkládám návrh zákona, kterým se mění zákon 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Hlavním cílem tohoto předloženého návrhu je uvést vnitrostátní právní předpis do souladu s evropskou legislativou, a to konkrétně nařízení Evropského parlamentu a Rady, které je podstatou ke sjednocení reportingových povinností, které jsou prováděny s využíváním prostorových dat, a s rozhodnutím Evropské unie, které je prováděno ve směrnici INSPIRE. Gestorem této implementace je Ministerstvo životního prostředí.

Novela zavádí pojem národní datová sada, kterou se rozumí datová sada, která naplňuje jedno z témat INSPIRE. Seznam těchto témat dat se nově přesouvá z prováděcího právního předpisu do přílohy zákona. Zpřístupnění národní datové sady na Geoportálu, informačním systému spravovaném Ministerstvem životního prostředí, zajišťuje koordinátor tématu prostorových dat. Koordinátoři těchto prostorových dat jsou určeni vzájemnou dohodou v koordinačním výboru pro INSPIRE, který je poradním orgánem Ministerstva životního prostředí.

Na úvod chci říct, byť to řeknu potom u stolečku, že ministerstvo souhlasí s navrženými pozměňovacími návrhy tak, jak to projednal garanční výbor. Díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…