Ministr Hüner: České firmy se mohou zapojit do obnovy Iráku

29.03.2018 6:34

O spolupráci při obnově iráckého hospodářství jednal ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner s ministrem průmyslu a nerostných surovin Iráku Mohammedem Shyaa Al-Sudanim.

Ministr Hüner: České firmy se mohou zapojit do obnovy Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner

A to při příležitosti zasedání Česko-iráckého smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, které se stejně jako Česko-irácké podnikatelské fórum uskutečnilo na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Představitelé iráckých firem, asociací a komor seznámili české podnikatele s aktuálními příležitostmi a výzvami na území Iráku.

Jednání obou ministrů navázalo na oficiální česko-irácká setkání na nejvyšší úrovni, která začala v minulosti. „Irák se nyní nachází v období rekonstrukce válkou poničené infrastruktury. České firmy mají zkušenosti s dodávkami do Iráku a svým iráckým partnerům rozhodně mají co nabídnout,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a dodává: „Jsem rád, že letos začaly do Iráku opět proudit první větší dodávky českých technologií a jsem přesvědčen, že českých firem, které obnoví spolupráci, respektive začnou se o irácký trh více zajímat, bude postupně přibývat.“

V současné době mimo jiné dochází k rekonstrukci a modernizaci iráckých petrochemických závodů, na jejichž stavbě se v minulosti podílely české či československé firmy. Irák nyní potřebuje především obnovit poničenou infrastrukturu, zlepšit zaměstnanost a životní prostředí. I zde by mohly pomoci právě společnosti z České republiky, které mají v oblasti ekologizace bohaté zkušenosti. Obnovuje se také irácké zemědělství, což by mohlo znamenat návrat českých traktorů, které mají v Iráku stále dobré jméno stejně jako řada dalších tuzemských výrobků. Pomoci mohou i moderní zavlažovací technologie, navázat by se mohlo i na někdejší dodávky českých kolejových vozidel. Česká republika chce Iráku pomáhat i v budoucnosti, a to formou tzv. rekonstrukční pomoci. Potřebný program nyní rozpracovává meziresortní skupina.

Obrat vzájemné obchodní výměny mezi Českou republikou a Irákem v posledních letech nedosahoval ani 100 miliónů USD ročně, negativní roli zde sehrály boje s tzv. islámským státem.  Loňský export do Iráku byl ve výši 61,46 mil. USD, dovoz z Iráku ve stejném období byl pouze 92 tisíc USD. Oba trhy přitom nabízejí řadu možnosti a příležitostí, pomyslné dveře k hospodářské spolupráci pootevřelo i dnešní jednání na MPO.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace