Ministr Jurečka: Blízké osoby si budou moci odnést ze zabijačky výslužku

11.07.2016 13:54

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes předložil vládě zásadní novelu veterinárního zákona, která více ochrání zvířata a chovatelům usnadní papírování. Vláda návrhy schválila. Už od začátku příštího roku tak začnou platit nová pravidla například pro domácí zabíjačky, útulky pro toulavá zvířata nebo takzvané množírny.

Ministr Jurečka: Blízké osoby si budou moci odnést ze zabijačky výslužku
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Novelou zarazíme neetický obchod se zvířaty provázený jejich utrpením, tedy množírny psů. Každý, kdo bude chovat více než pět fenek, bude mít zároveň povinnost nahlásit to veterinární správě. Tím získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pravidlo se nebude vztahovat na osoby, které vedou chovy upravené jinými právními předpisy, například na chovatele služebních, loveckých, asistenčních nebo vodicích psů.

Novela poprvé zavádí povinnou registraci útulků pro toulavá zvířata, aby tato zařízení mohla být pod veterinárním dozorem. Ministerstvo tak chce zabránit vzniku nezmapovaných černých útulků, které zvířatům někdy poskytují pochybnou a nevhodnou péči.

Změní se i pravidla pro domácí porážky zvířat. Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, například při zabíjačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i osoby blízké chovateli.

„Narovnali jsme tak stav, který v praxi existuje. Blízké osoby si obvykle odnášejí ze zabíjačky výslužku. Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval. Toto znění paragrafů ale bylo zbytečně přísné, proto jsme ho upravili tak, aby odpovídalo zvyklostem našeho venkova, které nikomu neubližují a patří k naší tradici,“ uvedl ministr Jurečka.

Zvýší se také věk pro domácí porážky skotu z 24 na 72 měsíců. Možnost doma porážet maximálně dvouletý skot byla zavedena jako preventivní opatření při epidemii BSE (tzv. nemoc šílených krav). Tato choroba se u nás ale neobjevila již dlouho, proto Evropská komise zařadila Českou republiku mezi země, které mohou zavést mírnější pravidla.

Ruší se povinnost, kdy dosud musí chovatel požádat o povolení domácí porážky skotu a jelenovitých a hlásit jí sedm dní předem. Nově postačí takovou porážku předem pouze oznámit ve lhůtě tří dní. Pokud se zvíře zraní nebo trpí, bude moci zemědělec provést nucenou porážku i mimo jatky.

Ulehčení administrativy přinese chovatelům možnost na základě rozhodnutí ošetřujícího veterinárního lékaře a pod jeho dozorem provádět ve svém hospodářství některé veterinární úkony, jako například podání léčiv

„Neznamená to ale, že každý zemědělec bude moci libovolně veterinárně ošetřovat svá zvířata. Jde nám pochopitelně také o to, aby zvířata netrpěla a měla patřičnou péči. Chovatele k tomu musí oprávnit ošetřující veterinární lékař a musí absolvovat specializovanou odbornou přípravu,“ vysvětlil Marian Jurečka.

Prvovýrobci budou moci nabízet na trhu v malém množství nejenom čerstvé drůbeží a králičí maso, ale nově i nutrie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.