Ministr Jurečka: Chceme, aby tam byla participace zaměstnavatele

13.07.2022 12:39

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o důchodovém pojištění

Ministr Jurečka: Chceme, aby tam byla participace zaměstnavatele
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Děkuji. Já teď si dovolím promluvit vůči zástupcům Zdravotnické záchranné služby České republiky, kteří jsou přítomni tady na galerii.

Za prvé, vážíme si služby, kterou děláte pro naše občany. Tady nám dávat něco - vkládat do úst, že tady - to slovo, které jste použil, pane kolego, to je myslím za hranou toho, co tato Sněmovna má slyšet. Já si myslím, že těchto lidí si vážíme, stejně jako si vážím lidí, kteří dělají v oblasti horské služby, kteří dělají v oblasti báňské služby, vodních záchranářů a dalších. Já chci říct, že všech těchto lidí si myslím, že tato Sněmovna i zástupci koalice velmi váží a děkují za tu práci.

Jenom říkáme, že to téma nelze úplně takhle jako říct, že v těch parametrech, které vy jste tady navrhli, a navrhli jste je opakovaně v jiném pohledu, že tam chybí ta participace těch zaměstnavatelů a podobně. Ale já jenom chci uvést poznámku, vy jste zmínil, že náš resort na tom spolupracoval. Ano, já jsem na rozdíl od své předchůdkyně řekl, že kdokoliv z poslankyň a poslanců přijde na Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak mu bude poskytnuta spolusoučinnost při přípravě legislativního návrhu, ale nikoliv ve věci toho, jestli na tom je takovýto přístup z hlediska parametrů za stranu vládní koalice.

Přece v tom je logický ten rozdíl - v tom, že vy máte nějaký jiný parametrický pohled, a my ho máme jiný. A já k tomu říkám jednu klíčovou věc, my chceme, aby tam byla participace toho zaměstnavatele, aby byly lépe nadefinovány ty podmínky odpracovaných služeb v provázanosti na léta toho náběhu předčasného odchodu. Protože my tím budeme vytvářet precedens, s každou otevřenou novelou zákona tohoto budou přicházet další a další složky, které budou chtít - my chceme být také v této kategorii, a já je chápu. Já si myslím, že třeba práce sestry - zdravotní sestry na jednotce intenzívní péče po 20 letech je také extrémně náročná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.