Ministr Jurečka: Chceme podporovat aktivní chovatele, nikoli zavírání chovů

12.09.2016 9:37

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes v Praze jednal s eurokomisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Philem Hoganem o evropském balíčku na pomoc producentům mléka a vepřového masa, o zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky (SZP) a přípravě na ukončení systému kvót na výrobu cukru v EU.

Ministr Jurečka: Chceme podporovat aktivní chovatele, nikoli zavírání chovů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Považuji za velký úspěch, že se nám u schématu na snížení produkce mléka podařilo přesvědčit Evropskou komisi, aby stanovila maximální procento snížení produkce v podnicích. Chceme podporovat aktivní chovatele, nikoli zavírání celých chovů,“ uvedl ministr Jurečka.

V praxi tak peníze z první části evropského balíčku dostanou jen podniky, které neukončí živočišnou výrobu, ale pouze sníží objem své produkce, a to maximálně o 50 %. Současně mohou být žadateli jen podniky, které produkovaly mléko ještě v červenci letošního roku. O tuto část podpor mohou chovatelé dojnic žádat oznámením na Státním zemědělském intervenčním fondu již od tohoto pondělí (12. září). Druhou část balíčku, určenou na kompenzační platby vázané na stabilizaci trhu, pak hodlá ČR navýšit z národního rozpočtu o 100 %. Celkem 550 milionů korun si rozdělí producenti mléka a vepřového masa.

„S eurokomisařem Hoganem jsme samozřejmě hovořili i o avizovaném odchodu Velké Británie z Unie. Shodli jsme se, že role Společné zemědělské politiky zůstane stejná. Je důležité zajistit co nejvyšší potravinovou soběstačnost celé Evropské unie, konkurenceschopnost zemědělských podniků nebo udržitelné hospodaření s přírodními zdroji,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Je nutné odbourat zbytečnou administrativní zátěž

Podle ministra je důležité i nadále podporovat mimoprodukční funkce zemědělství, větší biodiverzitu půdy nebo zajišťovat vyšší odolnost krajiny vůči přírodním katastrofám. Je také nutné v budoucnu SZP v maximální možné míře zjednodušit a odbourat zbytečnou administrativní zátěž.

Česká republika se stejně jako ostatní evropské země připravuje na ukončení systému kvót na výrobu cukru k 30. září 2017. Ministr zemědělství upozornil eurokomisaře na možné velké otřesy v celém cukrovarnickém odvětví, stejně jako tomu bylo po ukončení mléčných kvót.

„Bude důležité v případě potřeby pomoci jak výrobcům cukru, tak pěstitelům cukrové řepy. V prostředí bez cukerných kvót musí EU zajistit také adekvátní ochranu před dovozy cukru ze třetích zemí,“ řekl Jurečka.

Eurokomisař Hogan jednal s ministrem Jurečkou i o návrhu nového nařízení o ekologické produkci, postavení zemědělců v potravinovém řetězci či podpoře mladých zemědělců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…