Ministr Jurečka: „Chytré zemědělství“ mohou využívat velké podniky i malé rodinné farmy

28.07.2017 6:36

Ministr zemědělství Jurečka jednal se svým saským protějškem o zjednodušení Společné zemědělské politiky či „precizním a chytrém zemědělství“.

Ministr Jurečka: „Chytré zemědělství“ mohou využívat velké podniky i malé rodinné farmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

O zásadních požadavcích na zjednodušení druhého pilíře Společné zemědělské politiky dnes v Drážďanech diskutoval český ministr zemědělství Marian Jurečka se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Jednali také o aktuální situaci ohledně afrického moru prasat, o „precizním zemědělství“ nebo postavení zemědělců v potravinovém řetězci.

„Dlouhodobě se snažím prosazovat výrazné zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky a snížení administrativní zátěže pro zemědělce. Vítám proto iniciativu Saska, které předložilo materiál se zásadními požadavky na revizi předpisů. Chtěl bych prosadit i snížení počtu nutných kontrol či zjednodušení sankčního systému,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Se saským státním ministrem pro životní prostředí a zemědělství Thomasem Schmidtem projednal ministr Marian Jurečka i postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Zdůraznil především potřebu celoevropského řešení v boji proti nekalým obchodním praktikám, za důležité považuje posílení sdružování producentů.

Ministr dnes hovořil rovněž o využívání nových IT technologií, které přesouvá stále více zemědělců z provozu k práci u počítače. „Chytré zemědělství“ mohou využívat jak velké konvenční podniky, tak malé rodinné farmy či ekologičtí zemědělci. V českém chovu zvířat se dosud nejvýrazněji prosazuje v chovech dojnic, kdy se elektronická a on-line komunikace využívá např. k sledování například říje dojnic a kontrole užitkovosti. Podle odhadů odborníků nastane zlom ve využívání internetu věcí v roce 2020, ČR na to chce být připravena.

Ministři dnes diskutovali rovněž o systému odborného poradenství pro ekologické zemědělství a jeho fungování v Německu a možné větší spolupráci na odborné úrovni v oblasti ekologického zemědělství. Na závěr projednali i aktuální situaci ohledně afrického moru prasat, který se na konci června objevil v České republice.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…