Ministr Jurečka: Odhadovaná škoda na obilovinách činí zhruba 4,3 miliardy

06.09.2017 20:38

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 ke zprávě vlády o kompenzacích podnikům postiženým letošním katastrofálním suchem

Ministr Jurečka: Odhadovaná škoda na obilovinách činí zhruba 4,3 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Dobrý den, vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové.

Já bych tedy s dovolením z pověření předsedy vlády přednesl informaci o suchu, které postihlo v letošním roce zemědělce v České republice, o dopadech a možnostech řešení.

Především chci zmínit, že suchem byli postiženi zemědělci nejvíce právě v období června. To sucho mělo největší dopady na propady sklizně především v oblastech, kde byly propustné písčité půdy. To sucho není tak plošné jako v roce 2015, jsou dost často i na poměrně malém území velké rozdíly ve výnosech.

Celkově můžeme hovořit o tom, že v roce 2016 (?) jsme sklidili o 1,001 mil. tun méně, to je zhruba o 13,2 % proti roku 2016. Veškeré informace byly každý týden zveřejňovány na portálu intersucho. Tam mohli zemědělci i široká veřejnost vidět právě to, které regiony byly nejvíce postiženy a je to možné dohledat také zpětně.

Pokud se podíváme na jednotlivé komodity, tak když se podíváme na obiloviny, odhadovaná škoda na obilovinách činí v roce 2017 zhruba 4,3 mld. Kč. Když se podíváme na podmínky rámcového programu pro řešení rizik a krizí zemědělství, který máme notifikován u Evropské komise a na základě těchto pravidel vyplácíme zemědělcům kompenzace za sucho, tak zde můžeme kompenzovat až v okamžiku, kdy na té komoditě vznikla újma větší než 30 % dlouhodobého pětiletého průměru, kdy odečítáme nejlepší a nejhorší rok a zemědělec to musí jednoznačně být schopen prokázat. Takže u obilovin sčítáme škody na úrovni 4,3 mld. Kč, s tím, že předpokládaná částka, kterou bychom mohli kompenzovat, je na úrovni 2 mld. Kč.

Trvalé travní porosty a kukuřice - ke konci srpna registrujeme škody v rozmezí 1,5 až 2 mld. Kč, s tím, že částka ke kompenzaci by mohla být až 1 mld. Kč.

U řepky je škoda zhruba 1,4 mld. Kč. Finanční potřeba kompenzace by mohla činit teoreticky až 1 mld. Kč.

Když se na to podíváme hrubým závěrem, protože čas se krátí, tak v České republice součet škod za obiloviny, řepku, trvalé travní porosty, kukuřici na zeleno a na siláž činí v tomto okamžiku odhadem částku v intervalu 7,2 až 7,7 mld. Kč.

Teoreticky bychom podle našich odhadů mohli kompenzovat až částkou 4 mld. Kč, ale s ohledem na určitou realitu možností státního rozpočtu nevidím, že by taková částka byla uvolnitelná, jak jsme zatím tu diskusi vedli na úrovni vlády či s panem ministrem financí.

Co chci říci závěrem - rozhodně nenecháme zemědělce na holičkách. Jsme si vědomi toho, že v některých lokalitách, především jižní Moravy, části Středočeského a Jihočeského kraje, jsou propady u zemědělců ne průměrné 13 %, ale jsou větší než 50 %, 60 %, dokonce i 80 %. Tady je potřeba, aby vláda pomohla. Jsme připraveni hledat řešení. Troufnu si říci, že budeme hledat takové řešení, které do těch nejvíce postižených oblastí cíleně nasměruje finanční možnost kompenzace, abychom zemědělcům pomohli přečkat tento za posledních pět let už třetí komplikovaný a těžký rok.

Děláme samozřejmě i maximum v oblasti preventivních opatření, v oblasti investic do závlah a do opatření proti suchu. Tolik stručná informace k tomuto bodu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace