Ministr Jurečka: Při rozhodování o glyfosátu podporujeme rozumný kompromis

09.06.2016 7:26

Výbor Evropské komise se neshodl na dočasném prodloužení používání prostředku proti plevelům – glyfosátu. Dvacítka zemí včetně České republiky sice s prodloužením o rok souhlasila, ale hlasování se zdržely velké státy EU. To znamená, že o budoucnosti glyfosátu teď bude rozhodovat Odvolací výbor EU.

Ministr Jurečka: Při rozhodování o glyfosátu podporujeme rozumný kompromis
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Česká republika podporuje spolu s dalšími devatenácti zeměmi Evropské unie kompromisní řešení. Chceme prodloužit povolení pro glyfosát o jeden rok, aby Evropská agentura pro chemické látky komplexně posoudila, jestli opravdu může mít bezpečnostní rizika pro zdraví lidí a živočichů. Zatím o tom nemáme ověřená fakta,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Glyfosát je pro hubení vytrvalých plevelů v zemědělství obtížně nahraditelný. Na rozdíl od jiných látek je jeho výhodou, že se v půdě velmi rychle rozkládá a odbourává.

„Pokud by najednou skončila možnost jeho užívání, nemají zemědělci mnoho jiných vhodných alternativ. Proto bych byl rád, kdyby byl čas na další důkladné přezkoušení vlastností glyfosátu. Jsem pro to, abychom o tom vedli odbornou diskusi a domluvili se na přísnějších podmínkách a omezení jeho užívání,“ uvedl Jurečka.

Kompromisní návrh pro glyfosát měl umožnit dočasné povolení do doby, než budou vyhodnoceny vědecké údaje o jeho potenciálních zdravotních rizicích. Nyní bude o návrhu jednat Odvolací výbor EU. Pokud autorizaci herbicidu neprodlouží, a Evropská komise následně toto rozhodnutí potvrdí, bude jeho prodej možný jen do konce roku 2016 a jeho používání bude povoleno do konce roku 2017.

Glyfosát je prostředek proti plevelům, které ohrožují rostliny. Přípravky na ochranu rostlin procházejí v EU velice přísným a důkladným povolovacím procesem. V ČR hodnotí vliv na zdraví lidí Státní zdravotní ústav a možný vliv na životní prostředí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Součástí schvalovací procedury je i pravidlo, že povolení platí jen na konkrétní časově omezenou dobu. Pokud vyprší, musí se obnovit, aby bylo možné přípravek dál používat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.