Ministr Jurečka: Příspěvek pět tisíc korun by uprchlíci z Ukrajiny mohli dostat už za deset dní

14.03.2022 12:09 | Tisková zpráva

Do Česka by mohlo zamířit až 400 tisíc ukrajinských uprchlíků. Vláda proto odsouhlasila trojici zákonů, které jim mají umožnit přístup na pracovní trh, ke vzdělání nebo ke zdravotní péči a sociálnímu zabezpečení.

Ministr Jurečka: Příspěvek pět tisíc korun by uprchlíci z Ukrajiny mohli dostat už za deset dní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Lidé, kteří utíkají před válkou, by mohli dostat 5000 korun měsíčně na pokrytí základních potřeb. „Pokud návrh projde, tak od pondělí 21. března bychom mohli jet v tomto režimu a podporu začít realizovat,“ říká ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jednal jsem o tom jak s ministrem financí, tak s panem guvernérem z České národní banky. Mluvili jsme o tom, jestli lze na českém bankovním trhu najít řešení, které by stanovovalo nějakou hodnotu kurzu, jak bychom do toho mohli vstoupit, abychom mohli pomoci směně,“ říká Jurečka. „Ale nejsou k tomu nástroje. Není prakticky možné tento krok legislativně udělat. Vláda tu pomoc udělat nemůže. Lidé musí počkat, až se kurz hřivny stabilizuje a směnárny budou schopny začít s lidmi směňovat,“ dodal minsitr.

Vláda dle ministra Jurečky počítá s budováním provizorních humanitárních ubytoven. „Pokud bude konflikt dál eskalovat, je pravděpodobné, že lidé budou stále přicházet a budeme se o ně muset postarat. Počítáme s tím, že budeme muset budovat humanitární provizorní ubytování, aby ti lidé byli v bezpečí, v teple, aby o ně v základních lidských potřebách bylo postaráno. Ale už nebudeme schopni je ubytovávat v penzionech, v hotelích,“ upozorňuje Jurečka.

Více najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…