Ministr Jurečka: Vápnění lesů není novinkou

22.06.2017 14:39

Začalo letošní vápnění Krušných hor. Pomůže ozdravit lesy.

Ministr Jurečka: Vápnění lesů není novinkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Ministerstvo zemědělství zahájilo každoroční vápnění lesů poškozených imisemi. V plánu je letos ošetřit 4,5 tisíce hektarů v Krušných horách. Akce hrazená z rozpočtu Ministerstva bude stát zhruba 40 milionů korun, stejná částka je naplánovaná i na příští rok.

Několik týdnů v červnu bude nad Krušnými horami v okolí Kraslic létat vrtulník a vápnit lesy. Půda v této oblasti je totiž vlivem působení imisí v 70. a 80. letech minulého století kyselá a silně ochuzená o základní živiny (vápník a hořčík). Dřeviny, které na takto poškozených půdách rostou, postupně chřadnou. Snížením vitality lesních dřevin je pak ohrožena stabilita lesních porostů v Krušných horách. Vápnění doplní chybějící živiny, přispěje k úpravě půdního pH, čímž se zlepší stav dřevin a vytvoří se podmínky pro zalesňování cílovými dřevinami (kromě smrku ztepilého především buk lesní a dále javor klen, jedle bělokorá). Akce bude pokračovat od srpna pomocí letadel.

„Vápnění lesů není novinkou, ale dlouhodobým programem Ministerstva zemědělství. Od roku 2000 do současnosti bylo v České republice tímto způsobem ošetřeno více než 57 tisíc hektarů, z toho  73 % v Krušných horách. Ty jsou oblastí nejvíce postiženou starou imisní zátěží,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství smluvně zajistilo vápnění lesů v celé oblasti Krušný hor pro letošní a příští rok. Konkrétně jde o lokality Kraslice, Horní Blatná, Jáchymov, Kryštofovy Hamry, Vejprty, Kovářská, Blatno, Jirkov, Hora Sv. Kateřiny, Litvínov a Cínovec. V první etapě v letech 2015 a 2016 se podařilo ošetřit téměř 9 tisíc hektarů.

K vápnění se používá přírodní drcený vápnitý dolomit se zvýšeným obsahem hořčíku ve standardní dávce 3 tuny na hektar. Jde o přírodní materiál, který je zdravotně nezávadný.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.