Ministr Kněžínek: Ministerstvo spravedlnosti chystá k 1. lednu 2019 reorganizaci

04.10.2018 19:06

V návaznosti na rozhodnutí vlády o snížení počtu úředníků připravilo Ministerstvo spravedlnosti reorganizaci úřadu. Případné změny jsou stále ve fázi příprav a nemají konečnou podobu.

Ministr Kněžínek: Ministerstvo spravedlnosti chystá k 1. lednu 2019 reorganizaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka. Tomu trestně stíhaný předseda vlády nevadí

Plánem je ze současných čtyř odborných sekcí vedených čtyřmi náměstky snížit jejich počet na tři. Plánovaná organizační změna navazuje na plnění požadavků vyplývajících z usnesení vlády promítnuté do již zveřejněné redukce 65 služebních a pracovních míst. Ze dvou třetin se jedná o neobsazená pracovní místa. Cílem je za tohoto stavu dosáhnout optimalizace řízení a chodu resortu.

„Díky příznivé ekonomické situaci se dlouhodobě nedaří obsazovat některá služební místa. V dohledné době s největší pravděpodobností nedojde v tomto ohledu ke zlepšení situace, proto se nabízelo, abychom se zamysleli nad organizační strukturou úřadu a našli nějakou racionální strukturu. Proto plánujeme snížit počet odborných sekcí ze čtyř na tři, a snížit tak i počet náměstků, kteří je vedou,“ uvádí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Plánovanou změnou organizačního uspořádání dojde k logickému sloučení věcně příbuzných agend a tím i k zjednodušení administrativní náročnosti. Základním smyslem celého procesu je především systémové nastavení klíčových činností resortu, omezení administrativní zátěže a zefektivnění výkonových ukazatelů. Realizace uvedených opatření je v současné době předmětem jednání s dotčenými složkami a z těchto důvodů je předčasné veřejně konkretizovat výstupy interních diskusí.

„Když přeskupíme útvary a sloučíme je podle příbuzné agendy, věřím, že se sjednotí praxe a jednotlivé přístupy, které jsou dnes různé. Dojde také ke zvýšení zastupitelnosti a sdílení zkušeností. Přeskupení má za cíl zvýšit racionalitu chodu úřadu a snížení počtu sekcí sníží náklady na provoz ministerstva. Není v tom opravdu nic osobního proti současným náměstkům, jejich práce si vážím a věřím, že se do výběrového řízení přihlásí,“ doplnil Kněžínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.