Ministr Kremlík: Stavba prvních vysokorychlostních tratí by měla začít v roce 2025

19.05.2019 13:47

První vysokorychlostní tratě z Prahy-Běchovic do Poříčan a z Přerova do Ostravy se mají začít stavět v roce 2025, nádraží se letos opravují za miliardu korun. Taková témata projednával ministr dopravy Vladimír Kremlík s vedením Správy železniční dopravní cesty a generálním ředitelem Jiřím Svobodou.

Ministr Kremlík: Stavba prvních vysokorychlostních tratí by měla začít v roce 2025
Foto: Ministerstvo dopravy
Popisek: Ministr dopravy Vladimír Kremlík

SŽDC na jednání informovalo, že v současné době již probíhají jednání s Société nationale des chemins de fer français (SNCF) na přípravě výstavby vysokorychlostních tratí v ČR. Cílem této spolupráce je vytvořit manuál SŽDC pro projektování vysokorychlostních tratí a tím urychlit jejich přípravu až o pět let.

"Nyní začínají jednání s francouzskou stranou o tom, jak se mají stavět tunely, mosty a trakční vedení na vysokorychlostních tratích po vzoru TGV. Stavba prvních vysokorychlostních tratí by měla začít v roce 2025," říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Ministr dopravy se rovněž zajímal o investice do oprav významných nádražních budov. SŽDC do nich investuje miliardu korun ročně a stejně tomu bude také letos. Mezi lety 2017 a 2022 bude na jejich rekonstrukce vynaloženo přibližně 8,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.