Ministr Kulhánek: Česko-polské vztahy nelze redukovat pouze na otázku Turówa

24.09.2021 18:45 | Tisková zpráva

V pátek 24. září proběhlo jednání expertních týmů České republiky a Polska ve sporu o těžbu v dole Turów. Šlo o první jednání po rozhodnutí Soudního dvora EU, který tento týden rozhodl o sankcích pro Polsko, které i nadále pokračuje v těžbě.

Ministr Kulhánek: Česko-polské vztahy nelze redukovat pouze na otázku Turówa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Čeští a polští vyjednavači se dnes přiblížili kompromisu a dohodli se na pokračování vyjednávání tak, aby k mimosoudní dohodě došlo v nejbližší době.

„Pro nás je ve vyjednávání jen jeden cíl, a to zaručit, aby na české straně hranice nedošlo v žádném případě k ohrožení přístupu k pitné vodě. Případná dohoda s Polskem toto musí jasně obsahovat včetně jasných a právně vymahatelných garancí ze strany Polska," řekl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Česká republika ujistila polskou stranu, že má stále zájem jednat a dosáhnout dvoustranné dohody ohledně Turówa. Polsko patří mezi nejbližší spojence ČR, a to v rámci V4, EU nebo NATO.

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

„V posledních dnech zazněla tvrdá prohlášení. Je to logické, jde o životní prostředí českých občanů, o jejich pitnou vodu. Není ale naším zájmem jakkoliv poškodit dosud velmi dobré vztahy mezi ČR a Polskem. Jsme spojenci, spolupracujeme bilaterálně, ve V4 i na unijní úrovni. Naše země sdílejí řadu společných názorů a zájmů, ať už jde o témata unijních politik, otázky bezpečnosti nebo hospodářské politiky,“ uvedl ministr zahraničních věcí Kulhánek.

Po dnešním jednání expertních týmů je zřejmé, že jsou obě strany otevřené dohodě a kompromisu u problematických bodů. V příštím týdnu by měla jednání pokračovat jak na úrovni ministrů životního prostředí, tak na úrovni expertních týmů.

„Česko-polské vztahy nelze redukovat pouze na otázku Turówa. Z pohledu ČR je otázka rozšíření dolu v Turówě navíc otázkou odbornou a technickou, nikoli politickou. Věřím, že se podaří nalézt oboustranně přijatelné řešení a že tato otázka nebude mít významnější dopad na vzájemné vztahy,“ dodal šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…