Ministr Kulhánek: Jak je to doopravdy s rovnými podmínkami pro cestování?

13.06.2021 16:27 | Komentář

Komentář ministra Jakuba Kulhánka

Ministr Kulhánek: Jak je to doopravdy s rovnými podmínkami pro cestování?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Podmínky pro cestování napříč Evropou za současné situace prostě nemohou být rovné a budou se v jednotlivých zemích lišit. To je bohužel realita pandemie a tedy i rozdílné epidemiologické situace v jednotlivých zemích.

Cíl české vlády, potažmo české diplomacie, jsou od začátku co nejlepší podmínky pro cestování našich občanů do zahraničí. Například pro Chorvatsko se nám podařilo vyjednat podmínky, díky kterým Češi jako jedni z prvních mohou na Jadran už po jediné dávce očkování (respektive 22 dnů po 1. dávce). V pátek jsem navštívil do Bulharsko, další populární dovolenkovou destinaci, a vyjednali jsme příslib, že i tam čeští občané mohou od příštího týdne cestovat bez nutnosti testu či karantény, pokud budou mít 22 dní po první dávce vakcíny.

Slovensko donedávna uplatňovalo mnohem striktnější podmínky pro vstup, ale od pondělí 14. června tam bude možné také cestovat po první dávce a navíc budou Slováci uznávat naše testy. Můžeme také cestovat například do Pobaltí, přestože my volný vstup tamním obyvatelům do České republiky zatím neumožňujeme. Prostě podmínky pro cestování se budou měnit postupně, podle epidemické situace, věřím, že už jen k lepšímu.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Daří se nám postupně dojednávat rozvolňování podmínek pro cestování, hlavně díky tomu, že se u nás epidemiologická situace stále zlepšuje.

Pro lepší přehlednost a pohodlí bude od 1. července fungovat celoevropský Covid Pass, kterým bude možné snadno prokazovat potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělaném Covidu. A nebude jen v elektronické podobě, ale i v papírové verzi. A opravdu nebude nic jednoduššího, než zajít na web ZDE a potvrzení o očkování, testu nebo protilátkách získat a vytisknout. Případně o to můžete požádat svého praktického lékaře.

Jak to bude s cestováním do ČR?

Od 21. června k nám budou moci cestovat občané z celé EU, i za turistikou. Od stejného data se mohou vracet plně očkovaní Češi bez karantény z jakékoliv země na světě s výjimkou států, kde je dnes extrémní riziko nákazy, jako například z Indie či Nepálu. Namísto povinné pětidenní karantény bude v takovém případě možné nechat si udělat PCR test hned po příjezdu. Tím odpadne jeden z hlavních důvodů, pro který mnoho Čechů zatím váhalo s dovolenou mimo EU.

Zkrátka, jsme na dobré cestě a děláme vše pro to, aby se Čechům postupně otevíraly i další státy.

A kde najít konkrétní informace?

Vždy zdůrazňuji, že před cestováním do zahraničí je potřeba se informovat o podmínkách pro cestování v cílové zemi, protože jednotlivé státy je průběžně mění a upravují. Tyto informace najdete na našem webu ZDE, konkrétně v článku COVID-19 Rozcestník (ZDE), nebo se můžete obrátit na naše informační centrum pro cesty do zahraničí na čísle 222 264 222.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…