Ministr Kulhánek: Velmi robustní sankce běloruský režim rozhodně pocítí

22.06.2021 12:45

V pondělí 21. června zasedala v Lucemburku Rada pro zahraniční věci (FAC). Českou delegaci vedl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD). Hlavním tématem zasedání byla situace v Bělorusku a přijetí dalších sankcí vůči tamnímu režimu.

Ministr Kulhánek: Velmi robustní sankce běloruský režim rozhodně pocítí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Ministři se v úvodu jednání sešli s vůdkyní běloruské opozice Světlanou Cichanouskou a zopakovali jednoznačnou podporu demokratické opozici v této zemi. Následně odsouhlasili sankce namířené proti režimu Alexandra Lukašenka. "Na sankcích proti Bělorusku byla jednoznačná shoda. Opravdu to budou velmi robustní sankce, které běloruský režim rozhodně pocítí," komentoval rozhodnutí ministr zahraničních věcí ČR. Na schváleném sankčním seznamu je 78 fyzických osob, 8 entit a zároveň se ministři shodli na přípravě dalších sektorových sankcí, které se dotknou finanční oblasti, ropného či plynárenského sektoru.

Česká republika se opakovaně postavila na stranu běloruské občanské společnosti, a to nejen verbálně. Již po loňských srpnových volbách odsoudila násilné potlačování demonstrací a v srpnu 2020 rozhodla o navýšení bilaterální pomoci Bělorusku. Nedávné uvěznění nezávislého novináře Ramana Prataseviče navíc jasně ukázalo, že režim Alexandra Lukašenka jedná bez jakýchkoliv limitů.

Vedle sankcí je EU připravena pomoci Bělorusku ekonomicky, pokud běloruský režim změní své chování. „Lukašenko by se neměl bát dát možnost Bělorusům svobodně si vybrat, kdo jim bude vládnout. Pokud v zemi proběhnou svobodné volby, EU je připravena pomoci ekonomicky a to až do výše 3 miliard eur,” vysvětluje ministr Kulhánek.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí

Dalším diskusním bodem byla situace v Iráku, který patří mezi prioritní země EU. Ministři hovořili o politické a bezpečnostní situaci v Iráku před říjnovými parlamentními volbami a tuto debatu měli možnost dále rozvíjet v rámci pracovního oběda s iráckým ministrem zahraničních věcí Fuádem Husejnem. Ministr Husejn informoval své protějšky o posledním vývoji v jeho zemi a o stavu reforem, které je třeba učinit i o situaci v širším regionu. ČR oceňuje zejména protiteroristické úsilí irácké vlády, které v partnerství s Globální koalicí vedlo v minulosti k porážce ISIL.

Ministři hovořili také o vztazích EU s Ruskou federací. V této oblasti se Evropská unie bude i nadále řídit závěry Evropské rady z 25. května, ve kterých odsuzuje protiprávní, provokativní a destabilizující aktivity Ruska namířené proti EU, jejím členským státům i dalším aktérům.

Ministr Kulhánek zároveň navrhl pozvání nového izraelského ministra zahraničí Yaira Lapida na následující jednání FAC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie