Ministr Kupka: Doprava je opravdu různorodý obor, plný skvělých příležitostí

07.10.2023 18:05 | Tisková zpráva

Po pěti dnech, plných výstav, setkání, přednášek a návštěv staveb v terénu, oficiálně skončil Světový silniční kongres, který v Praze uspořádala Světová silniční asociace PIARC. Česká republika pořádala kongres podruhé v historii.

Ministr Kupka: Doprava je opravdu různorodý obor, plný skvělých příležitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Celé akce se zúčastnilo 4250 delegátů ze 117 zemí světa, na doprovodné výstavě v pražském kongresovém centru bylo k vidění rekordních 35 národních pavilónů a více než 300 vystavovatelů na 3500 m2 výstavní plochy. Kongresu se zúčastnilo i 1750 studentů stavebních a dopravních středních i vysokých škol z celé České republiky.

„Uplynulých pět dní kongresu bylo opravdu napěchováno zajímavými akcemi a pracovními setkáními. Chci poděkovat všem, kteří se na organizaci této úspěšné akce podíleli. Ukázali jsme, že umíme udělat opravdu reprezentativní akci pro návštěvníky z celého světa,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

„Mám také radost, že se kongresu a doprovodných akcí mohli zúčastnit i mladí studenti. Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem studentů stavebních a dopravních oborů. Ti, kteří kongres navštívili, mohli vidět, že doprava je opravdu různorodý obor, plný skvělých příležitostí. Věřím, že aspoň některé z nich návštěva inspiruje ve výběru studijní i pracovní dráhy,“ dodal Kupka.

Hlavními tématy kongresu byly správa dálnic a silnic, mobilita, odolná infrastruktura a bezpečnost a udržitelnost, provoz a údržba. Zastoupena byla i nová témata, jako je uhlíková neutralita, autonomní vozidla, elektromobily a nabíjecí infrastruktura.

„Velké oblibě mezi návštěvníky se těšil česko-slovenský pavilon, kde firmy představovaly svou práci, a návštěvníkům nabídl bohatý odborný i společenský program. Své stánky zde mělo i deset univerzit,“ uvedl Luděk Sosna, ředitel Odboru strategie Ministerstva dopravy a 1. delegát České republiky při Světové silniční asociaci.

Kongres delegátům nabídl i technické exkurze. Zájemci tak měli možnost vidět na vlastní oči takové stavby, jako tunely na Městském okruhu v Praze nebo postupující dostavbu dálnice D4, která představuje první dálniční PPP projekt v České republice.

Kongres Světové silniční asociace se v České republice uskutečnil podruhé v historii. Příští kongres se uskuteční za čtyři roky v kanadském Vancouveru (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.