Ministr Kupka: Startuje největší tuzemský festival kosmických aktivit Czech Space Week

29.11.2022 11:30

Nabízí mezinárodní konferenci, soutěž startupů a propojí akademický a průmyslový sektor

Ministr Kupka: Startuje největší tuzemský festival kosmických aktivit Czech Space Week
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Za hranice Česka a ještě dál se vydá letošní festival kosmických aktivit Czech Space Week, který pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem hl. m. Prahy Planetum a dalšími partnery, a to pod záštitou českého předsednictví v Radě EU. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Festival odstartoval dnes 28. listopadu v prostorách Kongresového centra Praha dvoudenní akcí Space2Business a potrvá až do pátku 2. prosince. Nabídne bohatý program pro firmy, investory, startupy, studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru. Oslaví úspěchy českých firem podnikajících v kosmickém průmyslu a představí novinky, které hýbou kosmickým odvětvím v České republice. Bude se věnovat také dopadům války na Ukrajině, a to v rámci Českého uživatelského fóra Copernicus. Na stále více propojovaná témata vesmíru a obrany se zaměří seminář “Defending European Interests in Space”. V rámci mezinárodního přesahu se uskuteční také seminář k posílení spolupráce s oblastí Indo-Paciku. Generálním partnerem akce se stala brněnská společnost TRL Space Systems.

Česká republika má velký potenciál a talent v oblasti kosmických aktivit. V porovnání s dalšími státy, které do ESA vstoupily v posledních letech, je ČR hodnocena jako nejúspěšnější a může dobře konkurovat i řadě západních zemí. Více než 50 českých firem a další desítky českých subdodavatelů jsou aktivně zapojeny zhruba v 500 projektech pod taktovou ESA. Svůj podíl má Česko také na přípravě 3 nosných raket a 30 vědeckých i ryze komerčních misí ESA.

„Kosmický průmysl v České republice každoročně roste, máme desítky firem, které se podílí na stovkách kosmických projektů, solidní akademické a výzkumné zázemí i aktivní startupovou scénu, kde je prostřednictvím Podnikatelského inkubačního centra ESA (ESA BIC) v Praze a Brně inkubováno více než 40 startupů. Je také dobré zdůraznit, že navyšujeme příspěvek do ESA, čímž zvětšujeme prostor pro zapojení českých firem v rámci evropských kosmických projektů, a také, že v letošním roce byly vypuštěny 3 zcela české družice,” říká ministr dopravy, Martin Kupka.

Tuto trojici družic doplní v prosinci, krátce po festivalu Czech Space Week, start čtvrté české družice v letošním roce: BDSAT2, kterou do vesmíru stejně jako ty předchozí vynese raketa Falcon od SpaceX v rámci programu sdílených letů. Třetina všech českých družic v historii tak odstartuje v jednom jediném roce, což ukazuje, jak dynamika českého kosmického průmyslu dále roste.

Posunout obzory kosmického průmyslu se již brzy chystá i brněnská společnost TRL Space Systems, která v polovině roku 2024 vyšle na oběžnou dráhu Země vlastní družici nesoucí název TROLL financovanou čistě ze soukromých investic. Se svou velikostí 6U se bude navíc jednat o největší komerční družici od vzniku České republiky. „Díky této investici se firma zařadí mezi hrstku evropských systémových integrátorů – tedy firem, které jsou schopny stavět kompletní družice. Jedná se o službu s vysokou přidanou hodnotou, která je pro Českou republiku unikátní příležitostí. Na družici si navíc otestujeme i vlastní produkty, které svým zákazníkům nabídneme na všech kontinentech,” říká Petr Kapoun, zakladatel a CEO TRL Space Systems. O poslání mise a produktech, které bude na družici společnost testovat i pro misi LUGO zaměřenou na průzkum Měsíce, bude Petr Kapoun diskutovat společně se svými hosty na panelových diskuzích Space Together a Building Lunar Economy, které jsou součástí Space2Business – hlavní a zahajovací událostí letošního ročníku festivalu Czech Space Week.

Jedná se o průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí, veletrhem a bohatým doprovodným programem pro návštěvníky se zájmem o inovativní vesmírné technologie. Cílem akce je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství. Událost navazuje na sérii úspěšných Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících festivalu. Tentokrát však akce věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu.

Součástí akce Space2Business je také Demo Day podnikatelského inkubátoru ESA BIC, během kterého budou představeny nové inkubované startupy. Nejlepší český startup zařazený v projektu ESA BIC se poté utká v tzv. Space startup pitch competition, ve které bude soutěžit spolu se startupy z dalších evropských ESA inkubátorů a ze soutěží EU a EUSPA. Odborná porota následně vybere nejlepší evropský kosmický startup. Ten získá čtvrt milionu korun a podporu v podobě mentoringu.

Usnadnit firmám podnikatelské začátky chce nově i projekt Space Hub, který je součástí Technologické inkubace. Oficiálně má Space Hub odstartovat v lednu příštího roku a jeho cílem bude mimo jiné prohloubit spolupráci akademického sektoru s českými kosmickými firmami. „Velká část poptávky ze strany akademického sektoru směřuje do zahraničí i přesto, že v Česku existuje už více než 100 kosmických firem a některé z nich by mohly umět dodávat komponenty do vědeckých misí. Rádi bychom doplnili chybějící nástroj, který by systematicky a oboustranně propojoval nabídku a poptávku a mohla tak vznikat nová zajímavá spolupráce. Právě tomu bychom rádi pomohli i pomocí letošního Czech Space Weeku,” zakončuje Tereza Kubicová, náměstkyně pro Technologický rozvoj ve společnosti CzechInvest a zakladatelka festivalu Czech Space Week.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.