Ministr Lipavský: Beztrestnost za zločin agrese nesmí být tolerována

23.03.2023 16:21 | Tisková zpráva

Na pozvání Rady Evropy proběhlo ve Štrasburku ve dnech 21. a 22. března 2023 další jednání právních experti z řady členských států EU, ukrajinských zástupců, a některých dalších států, aby projednali možnosti zřízení tribunálu pro stíhání zločinu agrese vůči Ukrajině.

Ministr Lipavský: Beztrestnost za zločin agrese nesmí být tolerována
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Česko zastupovali experti Ministerstva zahraničních věcí - vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek a ředitel mezinárodněprávního odboru Emil Ruffer.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

„Jednání na půdě Rady Evropy a hojná účast znovu potvrzují, že beztrestnost za zločin agrese nesmí být tolerována. Jde o další důležitý krok k vyjasnění pozic a analýze právních problémů, přičemž výsledkem by měl být kredibilní způsob, jak potrestat politické vedení současného Ruska za agresi proti Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Na zasedání, které hostila Rada Evropy, se setkali zástupci z řad členských států EU, dalších států skupiny G7 a zástupců institucí EU, které hrají klíčovou roli v úvahách o vzniku zvláštního tribunálu pro potrestání zločinu agrese spáchaného proti Ukrajině.

Ve vztahu k ostatním zločinům podle mezinárodního práva (válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocida) může vykonávat jurisdikci Mezinárodní trestní soud (ICC).

„Česko plně podporuje vyšetřování situace ze strany ICC, které probíhá především ve vztahu k válečným zločinům, a v rámci něhož již byly vydány první zatýkací rozkazy. ICC ovšem nemůže v daném případě vykonávat jurisdikci ve vztahu ke zločinu agrese,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek důvod pro zřízení zvláštního tribunálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…