Ministr Lipavský: Korespondenční volbu si krajané zaslouží

08.10.2023 20:03 | Tisková zpráva

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil 6. října Paříž, kde jednal se svou francouzskou kolegyní Catherine Colonnou, ministryní Francie pro Evropu a zahraniční věci. Společně projednali širokou škálu aktuálních otázek týkajících se našich bilaterálních vztahů a dalších zahraničněpolitických otázek.

Ministr Lipavský: Korespondenční volbu si krajané zaslouží
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Jedním z klíčových témat jednání byla očekávaná návštěva prezidenta Petra Pavla ve Francii a prezidenta Emanuela Macrona v Česku. Důraz byl kladen také na podpis připravovaného Akčního plánu strategického partnerství a francouzská strana vyjádřila zájem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Ministři Lipavský a Colonna pokračovali v diskuzi o důležitých mezinárodních otázkách, včetně podpory Ukrajiny, rozšíření EU a NATO a česko-francouzské obranné spolupráci. Oba tak chtějí navázat na úspěšná předsednictví svých zemí v Radě Evropské unie.

Ministři rovněž hovořili o tématech týkajících se západního Balkánu, Indo-Pacifiku, Číny a Tchaj-wanu. Pro inspiraci si závěrem ministr Lipavský vyslechnul příklad reformy francouzské diplomacie a její Diplomatické akademie. „Jednání se neslo ve velmi přátelském a otevřeném duchu. Bavili jsme se o migraci a budoucnosti Evropy jako takové, co dělat pro rozšíření Evropské unie, jakým způsobem podpořit rozšiřovací proces a co to bude znamenat pro vnitřní proměnu fungování Evropy,“ uvedl ministr Lipavský.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Šéf české diplomacie dále jednal s Xavierem Chatelem, poradcem prezidenta Macrona pro strategické záležitosti. Toto setkání se týkalo zejména ruské agrese proti Ukrajině, vztahů se Spojenými státy a obranné spolupráce s partnery v EU a NATO.

Svůj pobyt v Paříži využil ministr Lipavský k setkání se třemi významnými krajankami žijícími ve Francii. Konkrétně s Ivanou Cechlovou, pověřenou pedagogickým vedením České školy bez hranic, s ředitelkou českého filmového festivalu Czech-In Markétou Hodouškovou a s místostarostkou Sokola Paříž Petrou Trnkovou. Ministr ocenil jejich práci, která posiluje vztahy mezi Českem a Francií a zároveň propojuje české krajanské komunity ve Francii.

Letos Česká škola bez hranic v Paříži slaví dvacet let své existence a je první ze sítě škol, které poskytují vzdělání českým dětem ve světě. Ministr Lipavský s krajankami prodiskutoval také korespondenční volbu, která je pro Čechy žijící v zahraničí velmi aktuálním tématem. „Krajané vyvíjejí všude ve světě nesmírně důležitou činnost a velmi dobře reprezentují Česko v zahraničí. Korespondenční volbu si tak zaslouží a já její zavedení plně podporuji,“ uzavřel šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

plky a hlouposti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 08.10.2023 20:35:08
kdo kde žije, tam ať si volí. Čech v cizině je cizinec a nemá, co klafat do našich věcí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…