Ministr Lipavský: Korespondenční volbu si krajané zaslouží

08.10.2023 20:03 | Tisková zpráva

Ministr zahraničí Jan Lipavský navštívil 6. října Paříž, kde jednal se svou francouzskou kolegyní Catherine Colonnou, ministryní Francie pro Evropu a zahraniční věci. Společně projednali širokou škálu aktuálních otázek týkajících se našich bilaterálních vztahů a dalších zahraničněpolitických otázek.

Ministr Lipavský: Korespondenční volbu si krajané zaslouží
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Jedním z klíčových témat jednání byla očekávaná návštěva prezidenta Petra Pavla ve Francii a prezidenta Emanuela Macrona v Česku. Důraz byl kladen také na podpis připravovaného Akčního plánu strategického partnerství a francouzská strana vyjádřila zájem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Ministři Lipavský a Colonna pokračovali v diskuzi o důležitých mezinárodních otázkách, včetně podpory Ukrajiny, rozšíření EU a NATO a česko-francouzské obranné spolupráci. Oba tak chtějí navázat na úspěšná předsednictví svých zemí v Radě Evropské unie.

Ministři rovněž hovořili o tématech týkajících se západního Balkánu, Indo-Pacifiku, Číny a Tchaj-wanu. Pro inspiraci si závěrem ministr Lipavský vyslechnul příklad reformy francouzské diplomacie a její Diplomatické akademie. „Jednání se neslo ve velmi přátelském a otevřeném duchu. Bavili jsme se o migraci a budoucnosti Evropy jako takové, co dělat pro rozšíření Evropské unie, jakým způsobem podpořit rozšiřovací proces a co to bude znamenat pro vnitřní proměnu fungování Evropy,“ uvedl ministr Lipavský.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36145 lidí

Šéf české diplomacie dále jednal s Xavierem Chatelem, poradcem prezidenta Macrona pro strategické záležitosti. Toto setkání se týkalo zejména ruské agrese proti Ukrajině, vztahů se Spojenými státy a obranné spolupráce s partnery v EU a NATO.

Svůj pobyt v Paříži využil ministr Lipavský k setkání se třemi významnými krajankami žijícími ve Francii. Konkrétně s Ivanou Cechlovou, pověřenou pedagogickým vedením České školy bez hranic, s ředitelkou českého filmového festivalu Czech-In Markétou Hodouškovou a s místostarostkou Sokola Paříž Petrou Trnkovou. Ministr ocenil jejich práci, která posiluje vztahy mezi Českem a Francií a zároveň propojuje české krajanské komunity ve Francii.

Letos Česká škola bez hranic v Paříži slaví dvacet let své existence a je první ze sítě škol, které poskytují vzdělání českým dětem ve světě. Ministr Lipavský s krajankami prodiskutoval také korespondenční volbu, která je pro Čechy žijící v zahraničí velmi aktuálním tématem. „Krajané vyvíjejí všude ve světě nesmírně důležitou činnost a velmi dobře reprezentují Česko v zahraničí. Korespondenční volbu si tak zaslouží a já její zavedení plně podporuji,“ uzavřel šéf české diplomacie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

plky a hlouposti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka I... , 08.10.2023 20:35:08
kdo kde žije, tam ať si volí. Čech v cizině je cizinec a nemá, co klafat do našich věcí.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

20:07 Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech