Ministr Lipavský: Putinovu válku musíme přestat financovat

12.04.2022 11:33 | Tisková zpráva

Ministři zahraničí EU se 11. dubna 2022 sešli v Lucemburku, aby znovu projednali ruskou agresi proti Ukrajině. Ministr J. Lipavský potvrdil pevnou českou pozici a zdůraznil, že ruská agrese je přímým ohrožením evropské bezpečnosti a vyzval k návratu k diplomatickým jednáním.

Ministr Lipavský: Putinovu válku musíme přestat financovat
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Česko podporuje masivní ekonomické a politické sankce proti Rusku, včetně dalších sankcí proti ruskému finančnímu sektoru, například vyloučení dalších ruských bank ze SWIFT, rozšíření sankčního seznamu oligarchů, propagandistů a představitelů Putinova režimu. Lipavský zdůraznil, že je potřeba pokračovat v dodávkách humanitární i vojenské pomoci Ukrajině.

Česko také plně podporuje kandidaturu Ukrajiny do Evropské unie. Ministr Lipavský také potvrdil pozici Česka, které podporuje omezení závislosti na ruských energiích a vedle již schváleného uhlí, postupné odstřižení Ruska od příjmů z prodeje ropy, ropných produktů a plynu.

„Podporujeme rozšířený pátý balíček sankcí. Zákaz dovozu uhlí je velmi důležitým krokem, který povede ke snížení energetické závislosti na Rusku. Musíme přestat financovat Putinovu válku,“ prohlásil ministr Lipavský v Lucemburku.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí

Ministr Lipavský na jednání Rady také zopakoval podporu ČR pro neodkladné konání Asociační rady EU - Izrael. Ministři dále potvrdili, že opětovné konání Asociační rady přidružení bude přínosem pro vztahy mezi EU a Izraelem. Zároveň to bude příležitostí pro projednávání širších regionálních otázek v zájmu obou stran.

Rada také projednala téma globální konektivity se zaměřením na strategické zahraničněpolitické priority ve vztahu k Číně a Rusku. Dalšími tématy jednání byly aktuální situace v Mali, na západním Balkáně a také dialog k Pacifiku.

Závěrem cesty se ministr Lipavský zúčastnil klavírního koncertu u příležitosti oslav 100. výročí navázání diplomatických vztahů s Lucemburským velkovévodstvím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…