Ministr Metnar: Karel Havlíček je v tuto chvíli nejlepší kandidát na předsedu Poslanecké sněmovny

10.11.2021 15:46

Projev na 1. schůzi Poslanecké sněmovny 10. listopadu. Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny.

Ministr Metnar: Karel Havlíček je v tuto chvíli nejlepší kandidát na předsedu Poslanecké sněmovny
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se nebudu vyjadřovat k právním otázkám, já se vyjádřím k docentu Havlíčkovi jako ke svému vládnímu kolegovi, se kterým jsem na Úřadu vlády a při vládních jednáních trávil celou řadu času. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

Nejdřív mi na úvod dovolte věci, na kterých se určitě shodneme, předseda Poslanecké sněmovny je funkce důležitá a odpovědná. Je třeba tuto funkci svěřit někomu s dostatečným a silným charakterem a klidnou povahou, protože, jak se jistě shodneme, občas není jednoduché uřídit a uklidnit vyeskalované nálady a emoce na půdě Poslanecké sněmovny. Zároveň je třeba svěřit tuto funkci osobě s reprezentativními dovednostmi, protože zde stále hovoříme o někom, komu je svěřen jeden z klíčů k přístupu ke korunovačním klenotům. Pro předsedu Poslanecké sněmovny, jakožto zástupce Poslanecké sněmovny navenek, je také nezbytné zvládnutí etického protokolu a jazyková vybavenost, což Karel Havlíček naplňuje beze zbytku.

Nejlepším kandidátem pro funkci předsedy Poslanecké sněmovny je docent Havlíček. Své odborné a manažerské dovednosti nám naprosto a přesvědčivě prokázal nejen při vedení dvou ministerstev, jeho zkušenosti jsou pro mě důvodem, proč ho v této kandidatuře podporuji. Je jen málo schopných manažerů a energických lidí, kteří umí rozdělit svůj čas tak, aby zvládli velké množství úkolů a zároveň tyto úkoly správně vyhodnotili a byli schopni se díky své rozhodnosti posouvat rychle kupředu. Dovolte mi připomenout pár věcí, které se Karlu Havlíčkovi podařily. Ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením pana docenta Havlíčka připravilo v době covidu programy, které se posléze v praxi osvědčily a staly se vhodným nástrojem. Dovolte mi uvést praktický příklad, kdy státní podnik LOM Praha, jehož zřizovatelem je Ministerstvo obrany, uzavřel s UniCredit Bank smlouvu o revolvingově využitelné úvěrové lince v maximální výši 360 milionů, kdy tento úvěr do výše 80 % nesplacené částky je zajištěn zárukou EGAPu. Jedná se o mimořádné opatření, jehož cílem je zmírněné ekonomických a sociálních dopadů pandemie covid. Nejen státní podnik LOM Praha, ale i mnohé další podniky díky tomuto instrumentu mohly za výhodných podmínek překlenou náročné období.

Dále z mé oblasti Ministerstva obrany a podpory válečných spolků. Pan docent Havlíček se velmi aktivně zapojil do podpory projektu Československé obce legionářské, do projektu Legiovlak, který připomíná slavnou anabázi našich legionářů a mimo jiné Vlčí máky v současné době mimo válečných veteránů i legionáři připomínají. Díky podpoře Karla Havlíčka má tento projekt, který je unikátní vzdělávací aktivitou, jasnou vizi ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a jeho organizacemi, a tím pádem i deklarované pokračování v příštích letech. Uvědomme si prosím i kroky Karla Havlíčka z posledních hektických dní, kdy se mu podařilo s dodavateli energií poslední instance dohodnout snížení záloh za energie až o 50 %.

Ačkoliv se někteří nechali slyšet, že tento krok není dlouhodobým řešením, byl to krok krizového řízení, který zasluhuje totožně jako další ocenění.I pokud se jedná o otázku ŘSD, jsou zde také vidět silné a věcné kroky docenta Havlíčka zejména při schvalování záměru na transformaci na novou státní organizaci, která se bez jasných výsledků řešila od roku 2015. Jsem přesvědčen, že tato přeměna bezpochyby zajistí zrychlení výstavby a jako řidiči ji pocítíme všichni.

Aktivně jsme s docentem Havlíčkem spolupracovali na vzniku Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci s Ministerstvem obrany známou pod zkratkou AMOS, zřízenou pro podporu exportu firem našeho obranného průmyslu. Od jejího založení byl Karel Havlíček tím, kdo nám pomáhal směřovat k nastavení širší palety právních, finančních a administrativních nástrojů podpory obranného průmyslu na mezivládní úrovni vláda - vláda. Nemohu opomenout ani úzkou spolupráci v oblasti podpory českých obranných a bezpečnostních firem při zahraničních pracovních cestách.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, toto je jen stručný výčet aktivit člověka, jehož postoje bezpochyby zajistí řádný chod Poslanecké sněmovny. Jsem zcela upřímně přesvědčen, že docent Karel Havlíček je v současnosti kompetentní osobou, která by právě pro své osobní a profesní kvality měla dostat prostor. Karel Havlíček je v tuto chvíli nejlepší kandidát na předsedu Poslanecké sněmovny. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby