Ministr Metnar: Univerzita obrany má unikátní postavení v rámci českého vysokého školství

03.10.2021 12:28 | Tisková zpráva

„Vědecko-výzkumný potenciál zajišťuje této vojenské vysoké škole unikátní postavení v rámci českého vysokého školství,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar během návštěvy Univerzity obrany. Seznámil se zde s praktickými kroky v organizaci školy i s konkrétními výsledky v oblasti obranného výzkumu.

Ministr Metnar: Univerzita obrany má unikátní postavení v rámci českého vysokého školství
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Právě z iniciativy a za účasti Lubomíra Metnara byla loni na půdě Univerzity obrany ustavena platforma, v jejímž rámci se rektoři veřejných vysokých škol a zástupci českého obranného průmyslu dohodli na spolupráci ve prospěch rezortu obrany. Univerzita obrany se stala lídrem v propojování akademických pracovišť, výzkumných ústavů a firem v oblasti obranného průmyslu. Rektorka-velitelka Univerzity obrany brigádní generálka profesorka Zuzana Kročová informovala ministra obrany o novinkách, které vojenská vysoká škola jako koordinátor v této oblasti realizuje.

Jde především o zřízení Oddělení pro vědu a výzkum. Toto oddělení řeší ve spolupráci s dalšími institucemi konkrétní požadavky armády v jednotlivých projektech. Takových projektů je v současnosti sedm, dalších třináct se připravuje.

Součástí návštěvy ministra obrany byla také prezentace některých projektů řešených na univerzitě, které mají dopad na technický a technologický rozvoj ozbrojených sil. Jde například o aplikaci umělé inteligence ve vojenství a její použití při řešení operačně taktických úloh a automatizace rozhodovacího procesu, o výzkum a vývoj v oblasti výstrojního zabezpečení nebo o světově unikátní technologie v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…