Ministr Metnar: Zopakoval jsem platnost loňské nabídky na letouny L-39NG

23.03.2019 18:05

Ministr obrany Lubomír Metnar ve Vídni jednal nejprve s poslanci výboru pro národní obranu Národní rady a poté s rakouským protějškem Mariem Kunasekem. Hlavními tématy byla bilaterální vojenská a průmyslová spolupráce i společné aktivity v rámci Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) a Evropské unie.

Ministr Metnar: Zopakoval jsem platnost loňské nabídky na letouny L-39NG
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

„S poslanci a poté s ministrem Kunasekem jsme řešili situaci na Balkáně, společné obranné projekty v rámci Stálé strukturované spolupráce EU a říjnové cvičení středoevropských států COOPSEC 2019. Tato témata jsou pro naše země důležitá,” shrnul Lubomír Metnar.

Rakouskému protějšku také potvrdil nabídku na dodávku letounů L-39NG a výcviku pro rakouskou armádu. „Zopakoval jsem platnost loňské nabídky na letouny L-39NG, včetně možnosti garancí ve formě smlouvy vláda-vláda,” uvedl ministr obrany.

Spolupráce s rakouskou stranou funguje

V roce 2018 se bilaterálně uskutečnily čtyři desítky akcí, zejména v oblasti vzdělávání a výcviku. V tomto trendu chtějí obě strany pokračovat. „Jednou z priorit z hlediska našich armád je cvičení Cooperative Security 2019, které se v říjnu uskuteční v Maďarsku. Navážeme na stejné cvičení z roku 2017, kterého se v Rakousku zúčastnilo 80 našich vojáků a přes 2 tisíce rakouských,” doplnil ministr.

„Česká republika patří k nejdůležitějším a nejspolehlivějším mezinárodním partnerům Rakouska,“ uvedl po jednání ministr Mario Kunasek. Lubomír Metnar také pozval Maria Kunaseka na veletrh IDET 2019, který se koná na konci května v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu