Ministr Milek: Lepší podmínky v chovech prasat podpoří nový dotační program

13.02.2018 14:41

Ministr Jiří Milek podepsal nový program, díky kterému dostanou zemědělci podporu na vylepšení podmínek v chovech prasat. Přibližně 300 milionů korun tak půjde na ošetření proti nežádoucímu hmyzu nebo zmírnění tepelného stresu ve stájích v letním období. Dotaci z národních zdrojů schválila po desetiměsíčním vyjednávání Evropská komise.

Ministr Milek: Lepší podmínky v chovech prasat podpoří nový dotační program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Milek, ministr zemědělství v první Babišově vládě

„Jde o národní podporu, kterou se nám podařilo vyjednat s Evropskou komisí. Je zaměřená na zkvalitnění života prasat chovaných v zemědělských podnicích. Zatím by měla fungovat do roku 2020,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Dotace půjdou na sedm podopatření. Chovatelé získají peníze například na snížení tepelného stresu prasat v letním období, na zlepšení stájového mikroklimatu, na ošetření proti nežádoucímu hmyzu, na šetrnou kastraci, na vybudování minimálně 20 % nezaroštované plochy v kotci i na zvýšenou péči o prasnice a selata na porodnách.

Sazby pro jednotlivá podopatření žadatelům pokryjí dodatečné náklady na zlepšení životních podmínek prasat, které jdou nad rámec právních předpisů. Chovatelé budou závazky vždy přijímat na jeden rok s možností prodloužení. Předpokládané roční výdaje na dotační program jsou odhadovány ve výši přibližně 300 milionů korun.

Na lepší pohodu prasat mohou chovatelé čerpat podporu i z jiného opatření, které je hrazené z národních i unijních zdrojů a funguje v rámci Programu rozvoje venkova 2014-2020 (PRV). Opatření Dobré životní podmínky zvířat přispívá na jiná vylepšení v chovech, než která jsou nyní nově hrazena z národních zdrojů. Z PRV mohou chovatelé získat příspěvek například na ustájení s nadstandardní plochou pro nejchoulostivější věkovou kategorii prasat, selata po odstavu nebo na posunutí termínu prvního zapouštění prasniček. V roce 2017 bylo podáno v rámci opatření Dobré životní podmínky zvířat na podopatření směřovaná do chovu prasat celkem 459 žádostí na více než 153 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.