Ministr Mládek: Dochází ke zpřesnění kontroly zlikvidovaných důlních děl

16.09.2016 11:15

Projev na 49. schůzi sněmovny 16. září k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě:

Ministr Mládek: Dochází ke zpřesnění kontroly zlikvidovaných důlních děl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Dovolte mi v rámci druhého čtení uvést návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 83/2013 Sb., o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití. Zásadní důvody pro novelu jsou tři. První důvodem je dokončení procesu implementace Evropského parlamentu a rady. Novela v otázkách týkajících se dodávání výbušnin pro civilní použití na trh a dozoru nad nimi doplňuje zákon číslo 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh.

Druhý důvod spočívá v naplnění usnesení vlády číslo 33 ze 14. ledna 2015, které bylo přijato jako reakce na události ve Vrběticích. Novela sjednocuje terminologii a požadavky zákona o výbušninách a zákona o zbraních. Zpřesňuje a sjednocuje proces rozhodování při pochybnostech o tom, zda některá věc či není výbušninou. Zavádí závazná stanoviska obvodních báňských úřadů ve stavebních řízeních při povolování a stanovení bezpečnostních pásem staveb pro nakládání s výbušninami.

Posledním důvodem je provedení dílčích změn, jejichž potřeba vyplynula z aplikační praxe. Například dochází ke zpřesnění dosavadní úpravy související s kontrolou a údržbou zlikvidovaných důlních děl. S ohledem na věcný charakter předkládaného sněmovního tisku a jeho zevrubné projednání jednotlivými rezorty, odbornou veřejností a rovněž i s kolegy hospodářského výboru, vás, vážené paní poslankyně a poslanci, prosím o podporu tohoto návrhu. V této souvislosti rovněž upozorňuji na lhůtu stanovenou Evropskou unií pro implementaci příslušné směrnice. To je vše. Děkuji za pozornost. Zákon podpořil v druhém čtení hospodářský výbor Parlamentu dne 8. června 2016. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

20:07 Válková (ANO): Chápeme, že na některé otázky nechcete odpovědi znát

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k návrhu ústavního zákona o celostátním re…