Ministr Mládek: Náš autoprůmysl čekají technologické změny a digitalizace

16.02.2017 5:27

Dnes se v Mladé Boleslavi uskuteční Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu v České republice. Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou se ho zúčastní ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Hlavními tématy konference, kterou pořádá Sdružení automobilového průmyslu, je elektromobilita, využití digitálních technologií v automobilovém průmyslu a koncepty mobility ve spojení s autonomně řízenými vozy.

Ministr Mládek: Náš autoprůmysl čekají technologické změny a digitalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Automobilový průmysl patří v České republice jednoznačně mezi nejdůležitější průmyslová odvětví, je tahounem ekonomického růstu a tvoří více než jednu třetinu našeho exportu. V současné době je v něm zaměstnáno více než 160 tisíc lidí a je tak největším zaměstnavatelem u nás. Vytváří zhruba 9 procent HDP celé ČR.

Loňský rok byl pro český automobilový průmysl v mnoha směrech rekordní, bylo vyrobeno více než 1,34 milionu motorových vozidel, což představuje meziroční nárůst o 8,2 procenta. Všechny tři české automobilky ve srovnání s rokem 2015 výrobu navýšily.

Škoda Auto vyrobila vloni rekordních 765 171 aut (+12,5 % v meziročním srovnání), Hyundai Motor Manufacturing Czech rekordních 358 400 vozů (+4,7 %) a Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech 220 611 vozů (+0,7 %).

„Shodneme se na tom, že náš autoprůmysl čekají neodvratné technologické změny a že digitalizace zcela jistě významně promění jeho tvář. Stojí před ním i výzvy v podobě rozvoje elektromobility. Musíme usilovat o to, aby automobilový průmysl tuto technologickou výzvu zvládl, a zůstal i nadále konkurenceschopným tahounem našeho hospodářského růstu a zaměstnanosti,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.