Ministr Mládek: Respekt a tolerance nesmí být zaměňovány za naivitu a slabost

21.01.2015 12:25

Ministr Jan Mládek v Poslanecké sněmovně odsoudil fundamentalismus a deklaroval zájem ČR o dialog a rozvoj vztahů s islámskými zeměmi

Ministr Mládek: Respekt a tolerance nesmí být zaměňovány za naivitu a slabost
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rámci 25. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vystoupil s projevem na téma rizik terorismu a fundamentalismu v České republice.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes v rámci 25. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vystoupil s projevem na téma rizik terorismu a fundamentalismu v České republice.

Ve svém projevu rovněž zmínil zájem České republiky rozvíjet obchodní vztahy s arabskými a muslimskými zeměmi.

„Naši občané očekávají, že všechny složky státní moci, zákonodárná, výkonná a soudní, dělají vše proto, aby mohli žít své životy v klidu, ve svobodě a v harmonii se svým okolím. A za tím účelem tyto složky disponují všemi nezbytnými prostředky a kompetencemi, které jsou dostatečné k tomu, aby bylo možné včas identifikovat a minimalizovat všechny formy terorismu, fanatismu a fundamentalismu a projevy rasismu, antisemitismu a xenofobie,“ uvedl dnes v PSP ČR Jan Mládek.

„Trvejme na tom, že proti těmto krajně nebezpečným jevům… budeme čelit se vší rozhodností v úzké součinnosti s našimi spojenci a se všemi, kdož sdílejí hodnoty svobody, demokracie, lidských práv, vzájemného respektu a tolerance,“ dodal Jan Mládek.

Ministr Jan Mládek okamžitě a veřejně odsoudil v České televizi barbarský útok na redakci časopisu Charlie Hebdo hned v den atentátu 7. ledna a připojil se k podpisům do kondolenční listiny na francouzském velvyslanectví v Praze.

„Respekt a tolerance nesmí být zaměňovány za naivitu a slabost. Buďme však dostatečně přesvědčiví v ujištění, že ani v této chvíli nejsme ochotni obětovat tyto hodnoty, principy a zákony tomu, abychom předem spojovali zločiny a kriminální činy s náboženským přesvědčením a abychom podléhali pokušení hledat zjednodušená řešení, paušalizovat či uplatňovat princip kolektivní viny. Takový přístup by nás zavedl špatným směrem a vedl k širším projevům nesnášenlivosti. Zároveň by byl v rozporu s našimi demokratickými tradicemi, mezinárodními závazky a také s dlouhodobě uplatňovanými principy zahraniční politiky České republiky a jejím zájmem o rozvoj spolupráce s arabskými a muslimskými zeměmi. Využijme proto tohoto momentu, abychom jako jeden z výstupů naší rozpravy vyslali srozumitelný signál směrem k našim partnerům v těchto zemích. Signálu, z něhož bude zřejmě, že jsme schopni rozlišovat mezi islámem a terorismem, mezi náboženským vyznáním a fundamentalismem,“ řekl dnes odpoledne ve svém projevu v PS P ČR ministr Jan Mládek.

„Věřím, že je také účelné, aby v této chvíli jasně zaznělo, že Česká republika má zájem na dalším rozvoji vzájemných vztahů s arabskými a muslimskými zeměmi, že s nimi chce obchodovat a vyměňovat si investice, že s nimi bude vést i nadále dialog a že máme zájem o výměnu kulturních hodnot a prohlubování mezilidských vztahů,“ zakončil své dnešní vystoupení v rámci 25. schůze PS P ČR ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…