Ministr Mládek z Teheránu: Spolupracovat můžeme v oblasti energetiky, strojírenství či bankovnictví

17.01.2016 19:27

Prohloubení vzájemné hospodářské a průmyslové spolupráce je hlavním tématem čtyřdenní pracovní návštěvy Íránu ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Do Teheránu přivezl i více než šedesátičlennou podnikatelskou misi organizovanou Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Ministr Mládek z Teheránu: Spolupracovat můžeme v oblasti energetiky, strojírenství či bankovnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Shodou okolností to byla právě neděle 17. ledna 2016, která se pro Írán stala tzv. Implementation Day, jímž začíná uvolňování několikaletých sankcí. V návaznosti na podpis dohody o íránském jaderném programu v červenci loňského roku a následném potvrzení ze strany Mezinárodní agentury pro atomovou energii v polovině prosince 2015, že Írán splnil požadavky loňské dohody s velmocemi, ukončila MAAE platnost všech svých sankčních opatření. 

Česká delegace jednala s prezidentem Teheránské obchodní a průmyslové komory Masoudem Khansárím, na které navázalo česko-íránské podnikatelské fórum. Při této příležitosti ministr Mládek blahopřál íránským partnerům k Implementation Day a vyjádřil naději, že uvolňování sankcí přispěje k dalšímu rozvoji vzájemných vztahů i k nárůstu obchodní výměny.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a předseda představenstva Česko-Slovensko-Íránské obchodní komory Jan Kavan podepsali memoranda o spolupráci s Teheránskou obchodní a průmyslovou komorou. V rámci podnikatelského fóra zaměřeného na výměnu informací o investičních a obchodních příležitostech, které se nyní díky Implementation Day významně otevírají, podepsal zástupce společnosti Zetor Tractors Milan Mackovich s Todak Tiz Tabríz dohodu o dodávce 250 traktorů do Íránu.

V Teheránu Jan Mládek jednal s íránským ministrem průmyslu, obchodu a hornictví Mohammadem Rezou Nematzádem. Íránská ekonomika patří k nejzajímavějším podnikatelsko-investičním teritoriím posledních let. Jan Mládek svému íránskému partnerovi potvrdil zájem České republiky na pokračování tradiční hospodářské spolupráce. České výrobky se v Íránu navíc těší výborné pověsti.

„Možnosti spolupráce vidíme především v oblasti energetiky, infrastruktury, strojírenství, bankovnictví nebo informačních a komunikačních technologiích,“ řekl český ministr.

Íránský ministr Mohammad Reza Nematzáde v reakci na informace od české strany navrhl sestavení tzv. cestovní mapy, která bude specifikovat konkrétní projekty.

S ministrem energetiky Hamidem Chitchianem hovořili Jan Mládek a další členové české delegace především o možnostech spolupráce v energetice a vodním hospodářství. Íránská strana navrhla spolupráci zejména při výstavbě energetických zdrojů a posílení národní přenosové soustavy.  Ve vodohospodářské oblasti by uvítala vyhledávání zdrojů pitné vody, její úpravě a čištění odpadních vod. „Ve všech těchto oblastech máme co nabídnout,“ řekl ministr Mládek.

Na nedávnou návštěvu Asociace podniků českého železničního průmyslu v Teheránu navázalo také jednání Jana Mládka s ministrem dopravy Abbásem Akhundím. Česká strana podpořila zájem společnosti Moravia Steel podílet se na propojení železničního koridoru z íránského města Rasht do ázerbájdžánské Astary. Moravia Steel se ostatně už připravuje výstavbu trati na ázerbájdžánské straně.

V pondělí podepíše ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek mezivládní Dohodu o hospodářské spolupráci s íránským ministrem financí a ekonomiky Alím Tájebníjou. „Dohoda předpokládá mj. založení smíšené česko-íránské komise pro hospodářskou spolupráci, která bude pravidelně projednávat otázky společného zájmu,“ uvedl Jan Mládek. Dodal, že jde např. o zajištění přístupu k veřejným zakázkám.

Na programu je také otevření teheránské kanceláře agentury CzechTrade, která bude k dispozici českým exportérům. „Spolupráci s Íránem chceme rozvíjet na bázi vzájemného respektu,“ uvedl ministr v souvislosti se skutečností, že Írán je nejen velkým osmdesátimiliónovým trhem, ale také „docela složitou zemí“.

V Teheránu se delegace setká také s viceprezidentem Alím Akbarem Sálehím, ministrem ropy a plynu Bidžánem Námdarem Zangáním a dalšími členy vlády.

Čtyřdenní návštěvu pak Jan Mládek ukončí krátkým pobytem v Tabrízu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).