Ministr Němeček: Cenovou regulací zdravotnických prostředků ušetříme miliardy

08.07.2015 7:29

„Chci změnou zákona dosáhnout transparentního a úsporného systému úhrad zdravotnických prostředků, který bude odolný tlakům výrobců a distributorů a zabezpečí zdravotnické prostředky dostupné všem příjmovým skupinám, tedy vždy v základní variantě hrazené ze zdravotního pojištění. Dosáhneme tak také výrazných úspor. Jen v roce 2013 představovaly výdaje na zdravotnické prostředky téměř 28 miliard Kč. Při plánovaném poklesu úhrad po změně předpokládám úsporu kolem 4 miliard ročně, “ vysvětlil očekávané efekty ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr Němeček: Cenovou regulací zdravotnických prostředků ušetříme miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Zákon bude jasně definovat kompetence při stanovování úhrad zdravotnických prostředků ze zdravotního pojištění. O jejich výši bude u každého zdravotnického prostředku rozhodovat Státní ústav pro kontrolu léčiv ve správním řízení. Efektivitu zaručí to, že SÚKL bude srovnávat ceny referenčním systémem. Reference o ceně získá SÚKL z databází států EU a vyjednávací hladinou pro cenu konkrétního ZP bude nejnižší cena dosažená v konkrétním státě EU.

Zdravotnické prostředky budou rozděleny do úhradových skupin, přičemž v příloze zákona bude definován přehled skupin s nárokem na plnou úhradu.

„Předpokládám, že tato norma nebude po chuti některým výrobcům a distributorům zdravotnických prostředků, protože jim znemožní umělé navyšování cen. Už v minulosti se tito lidé pokusili prosadit přímo do zákona zafixování cen určených prostředků. Očekávám tedy napadání našeho plánu ze strany lobbistů některých firem a jim nakloněných médií. Považuji proto za nutné zopakovat, že vše se děje v zájmu zajistit pacientům adekvátní ceny a vždy minimálně jeden plně hrazený zdravotnický prostředek ve skupině tak, aby se lidé nemuseli obávat, že nebudou mít peníze na potřebné zdravotní pomůcky. Jde o systém, který se osvědčil v případě léčiv a není důvod ho neaplikovat také na zdravotnické prostředky,“ doplnil ministr Němeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…